Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/450
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPotapov, Volodymyr-
dc.contributor.authorBorysova, Alina-
dc.contributor.authorPedorych, Iryna-
dc.date.accessioned2022-06-01T17:40:59Z-
dc.date.available2022-06-01T17:40:59Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationPotapov V., Borysova A., Pedorych I. Analysis of equipment for producing powdered food products. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28). C. 136-148.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/450-
dc.description.abstractThe problem of rational selection of equipment for the production of powder products from high-moisture raw materials is considered, which is that in the process of drying liquid raw materials using various methods of heat supply, energy-intensive multi-unit installations are used, which is reasonable for large enterprises but not effective for small processing plants.uk_UA
dc.description.abstractЕнергоефективна переробка продуктів харчування, якісні характеристики зберігання є актуальним науково-технічним завданням. Із метою подовження термінів зберігання харчової сировини, отримання продукту з новими якісними властивостями використовують зневоднення, що може здійснюватися центрифугуванням, пресуванням або концентруванням із підведенням теплової енергії – випарюванням, сушінням. На сьогодні в харчовій промисловості є актуальним отримання порошкоподібних продуктів із рідкої або високовологої сировини. Порошкоподібні продукти дозволяють істотно розширити харчові ресурси, значно поліпшити асортименти нових видів харчових виробів. У них у концентрованому вигляді збережені всі інгредієнти, що входять до складу вихідної сировини. Найбільш поширеними способами сушіння рідин, що використовуються в харчовій промисловості, є кондуктивний, конвективний, сушіння під дією енергетичних полів, сублімаційний, розпилювальне сушіння, вакуумне, комбіноване. Виділяють три послідовних періоди сушіння: переміщення вологи до поверхні продукту, випаровування вологи з поверхні та переміщення вологи у вигляді пари від поверхні продукту в повітряний потік. Поєднання декількох різновидів теплового впливу на продукт дозволяє регулювати вологість усередині продукту. У таких апаратах циклічно поєднується процес конвективного або кондуктивного нагрівання, а потім вакуумування. Завдяки цьому відбувається інтенсифікація зовнішнього та внутрішнього тепломасообміну, скорочується термін перебігу процесу та попереджується перегрівання продукту. Оптимальний режим сушіння повинен здійснюватися за мінімальних витрат тепла й енергії та полягати в максимальному збереженні хімікотехнологічних показників якості сировини, що використовується для сушіння. У процесі сушіння високовологої сировини із застосуванням різних способів подачі тепла використовуються багатокорпусні установки, що призводить до значних енергозатрат. Останнім часом наукові розвідки спрямовані на вдосконалення способів сушіння, які б забезпечували максимальну ефективність харчових і смакових переваг продукту, а також високу ефективність тепломасообмінних процесів. Одним із методів вирішення цієї проблеми є використання радіаційно-конвективного способу теплопідведення у випарювально-сушильному апараті, що дозволить суттєво знизити експлуатаційні витрати на процес й отримати високоякісний порошкоподібний продукт.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectprocessinguk_UA
dc.subjectfood productsuk_UA
dc.subjectdryinguk_UA
dc.subjectvacuumuk_UA
dc.subjectheat transferuk_UA
dc.subjectheat and mass transferuk_UA
dc.subjectпереробкаuk_UA
dc.subjectпродукти харчуванняuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectвакуумuk_UA
dc.subjectтеплопідведенняuk_UA
dc.subjectтепломасообмінuk_UA
dc.subjectпереработкаuk_UA
dc.subjectпродукты питанияuk_UA
dc.subjectсушкаuk_UA
dc.subjectвакуумuk_UA
dc.subjectтеплоподводuk_UA
dc.subjectтепломассообменuk_UA
dc.titleAnalysis of equipment for producing powdered food productsuk_UA
dc.title.alternativeАналіз обладнання для отримання порошкоподібних харчових продуктів-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_14.pdf378.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.