Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/450
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Potapov, Volodymyr | - |
dc.contributor.author | Borysova, Alina | - |
dc.contributor.author | Pedorych, Iryna | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-01T17:40:59Z | - |
dc.date.available | 2022-06-01T17:40:59Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Potapov V., Borysova A., Pedorych I. Analysis of equipment for producing powdered food products. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28). C. 136-148. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/450 | - |
dc.description.abstract | The problem of rational selection of equipment for the production of powder products from high-moisture raw materials is considered, which is that in the process of drying liquid raw materials using various methods of heat supply, energy-intensive multi-unit installations are used, which is reasonable for large enterprises but not effective for small processing plants. | uk_UA |
dc.description.abstract | Енергоефективна переробка продуктів харчування, якісні характеристики зберігання є актуальним науково-технічним завданням. Із метою подовження термінів зберігання харчової сировини, отримання продукту з новими якісними властивостями використовують зневоднення, що може здійснюватися центрифугуванням, пресуванням або концентруванням із підведенням теплової енергії – випарюванням, сушінням. На сьогодні в харчовій промисловості є актуальним отримання порошкоподібних продуктів із рідкої або високовологої сировини. Порошкоподібні продукти дозволяють істотно розширити харчові ресурси, значно поліпшити асортименти нових видів харчових виробів. У них у концентрованому вигляді збережені всі інгредієнти, що входять до складу вихідної сировини. Найбільш поширеними способами сушіння рідин, що використовуються в харчовій промисловості, є кондуктивний, конвективний, сушіння під дією енергетичних полів, сублімаційний, розпилювальне сушіння, вакуумне, комбіноване. Виділяють три послідовних періоди сушіння: переміщення вологи до поверхні продукту, випаровування вологи з поверхні та переміщення вологи у вигляді пари від поверхні продукту в повітряний потік. Поєднання декількох різновидів теплового впливу на продукт дозволяє регулювати вологість усередині продукту. У таких апаратах циклічно поєднується процес конвективного або кондуктивного нагрівання, а потім вакуумування. Завдяки цьому відбувається інтенсифікація зовнішнього та внутрішнього тепломасообміну, скорочується термін перебігу процесу та попереджується перегрівання продукту. Оптимальний режим сушіння повинен здійснюватися за мінімальних витрат тепла й енергії та полягати в максимальному збереженні хімікотехнологічних показників якості сировини, що використовується для сушіння. У процесі сушіння високовологої сировини із застосуванням різних способів подачі тепла використовуються багатокорпусні установки, що призводить до значних енергозатрат. Останнім часом наукові розвідки спрямовані на вдосконалення способів сушіння, які б забезпечували максимальну ефективність харчових і смакових переваг продукту, а також високу ефективність тепломасообмінних процесів. Одним із методів вирішення цієї проблеми є використання радіаційно-конвективного способу теплопідведення у випарювально-сушильному апараті, що дозволить суттєво знизити експлуатаційні витрати на процес й отримати високоякісний порошкоподібний продукт. | - |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Харківський державний університет харчування та торгівлі | uk_UA |
dc.subject | processing | uk_UA |
dc.subject | food products | uk_UA |
dc.subject | drying | uk_UA |
dc.subject | vacuum | uk_UA |
dc.subject | heat transfer | uk_UA |
dc.subject | heat and mass transfer | uk_UA |
dc.subject | переробка | uk_UA |
dc.subject | продукти харчування | uk_UA |
dc.subject | сушіння | uk_UA |
dc.subject | вакуум | uk_UA |
dc.subject | теплопідведення | uk_UA |
dc.subject | тепломасообмін | uk_UA |
dc.subject | переработка | uk_UA |
dc.subject | продукты питания | uk_UA |
dc.subject | сушка | uk_UA |
dc.subject | вакуум | uk_UA |
dc.subject | теплоподвод | uk_UA |
dc.subject | тепломассообмен | uk_UA |
dc.title | Analysis of equipment for producing powdered food products | uk_UA |
dc.title.alternative | Аналіз обладнання для отримання порошкоподібних харчових продуктів | - |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Випуск 2 (28) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2018_2_14.pdf | 378.36 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.