Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/448
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДейниченко, Григорій Вікторович-
dc.contributor.authorГузенко, Василь Володимирович-
dc.contributor.authorМазняк, Захар Олександрович-
dc.contributor.authorПерекрест, Володимир Вікторович-
dc.contributor.authorБургар, Сергій Васильович-
dc.date.accessioned2022-06-01T17:16:30Z-
dc.date.available2022-06-01T17:16:30Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationДейниченко Г. В., Гузенко В. В., Мазняк З. О., Перекрест В.В., Бургар С.В. Розробка апаратурного оформлення виробництва концентратів знежиреної молочної cировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28). C. 116-124.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/448-
dc.description.abstractОбґрунтовано новий підхід до питання технічного забезпечення процесів виробництва харчових продуктів тваринного походження шляхом удосконалення процесу концентрування знежиреної молочної сировини (сколотин, знежиреного молока, сироватки з-під кислого сиру). Розроблено нові технологічні лінії виробництва сухих концентратів вторинної молочної сировини з використанням процесу ультрафільтраційного концентрування. Описано склад технологічних ліній із виробництва сухих білкових концентратів і їх принцип роботи.uk_UA
dc.description.abstractThe article is devoted to the development of technical equipment for the production of concentrates from non-fat dairy raw materials. The information on the modern development of the equipment for processing the processing of secondary dairy raw materials using installations for concentrating non-fat dairy raw materials is given and their main drawbacks that can be eliminated using membrane equipment are identified. The urgency of the development of new technological lines for the implementation of processes for the production of dry concentrates of non-fat dairy raw materials (buttermilk, skimmed milk, cheese whey), which include the improved membrane equipment, the correct use of which will improve quality of the original product, increase energy saving and the intensity of membrane processing. New designs of membrane equipment are developed, in particular, for the implementation of the process of concentrating low-fat dairy raw materials using the means of completely or partially removing the gel layer from the membrane surface, which will enhance efficiency of the membrane processing of food liquids. The ways for the improvement of the equipment and hardware design with the aim of developing energy-efficient technologies for processing low-fat dairy raw materials (buttermilk, skimmed milk, cheese whey) are proposed. Technological (equipment) lines have been developed for carrying out the processing of low-fat dairy raw materials (buttermilk, skimmed milk, cheese whey) using advanced equipment for membrane processing of food liquids of animal origin. The device of the proposed lines for the processing of non-fat dairy raw materials and the phased principle of their work are described. The advantages of the proposed schemes of technological lines for the production of concentrates from non-fat dairy raw materials are specified.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectсировинаuk_UA
dc.subjectпроцесuk_UA
dc.subjectмембранаuk_UA
dc.subjectобладнанняuk_UA
dc.subjectлініяuk_UA
dc.subjectсырьеuk_UA
dc.subjectпроцессuk_UA
dc.subjectоборудованиеuk_UA
dc.subjectлинияuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectmaterialuk_UA
dc.subjectprocessuk_UA
dc.subjectmembraneuk_UA
dc.subjectequipmentuk_UA
dc.subjectlineuk_UA
dc.titleРозробка апаратурного оформлення виробництва концентратів знежиреної молочної cировиниuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of aparature decoration for the production of concentrates from non-fat dairy raw materials-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_12.pdf408.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.