Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4090
Название: Рівень розвитку молочного скотарства як фактор формування молоко продуктового підкомлексу в регіонах
Другие названия: Уровень развития молочного скотоводства как фактор формирования молокопродуктового подкомплекса в регионах
The level of dairy cattle breeding development as a factor in the formation of dairy product subcomplex in the regions
Авторы: Шиян, Д.В.
Чумак, Г.М.
Ключевые слова: молочне скотарство;молокопереробні підприємства;динаміка виробництва;структура виробництва молока;ринок молочної продукції;молочное скотоводство;молокоперерабатывающие предприятия;динамика производства;структура производства молока;рынок молочной продукции;dairy cattle breeding;dairy processing enterprises;dynamics of production;milk production structure;dairy market
Дата публикации: 11-мар-2019
Издательство: Харків : ХНАУ
Библиографическое описание: Шиян Д.В., Чумак Г.М. Рівень розвитку молочного скотарства як фактор формування молоко продуктового підкомлексу в регіонах. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. № 1. С.82-90.
Краткий осмотр (реферат): Шиян Д.В., Чумак Г.М. Рівень розвитку молочного скотарства як фактор формування молоко продуктового підкомлексу в регіонах. У статті розглядаються проблеми розвитку галуззі молочного скотарства в взаємозв’язку з розвитком молокопереробних підприємств. На підставі аналізу динаміки виробництва молока констатується факт стагнації галузі на протязі останніх двох десятиліть. Відмічається, що переважна більшість молока сьогодні виробляється в особистих підсобних господарствах населення. Підкреслюється необхідність дотримання стандартів ЄС, що в умовах виробництва в особистих підсобних господарствах є значною технологічною та організаційною проблемою. На підставі аналізу даних по обсягам виробництва та переробки молока, зроблено висновок, що виробництво у сільськогосподарських підприємствах в значній мір формує і обсяги переробки на підприємствах молокопродуктової галуззі.
Д.В. Шиян, А.Н. Чумак. Уровень развития молочного скотоводства как фактор формирования молокопродуктового подкомплекса в регионах. В статье рассматриваются проблемы развития отраслью молочного скотоводства во взаимосвязи с развитием молокоперерабатывающих предприятий. На основании анализа динамики производства молока констатируется факт стагнации отрасли на протяжении последних двух десятилетий. Отмечается, что подавляющее большинство молока сегодня производится в личных подсобных хозяйствах населения. Подчеркивается необходимость соблюдения стандартов ЕС, в условиях производства в личных подсобных хозяйствах является в значительной технологической и организационной проблемой. На основании анализа данных объемов производства и переработки молока, сделан вывод, что производство в сельскохозяйственных предприятиях в значительной мер формирует и объемы переработки на предприятиях молокопродуктового подкомплекса.
D.V. Shyian, G.M. Chumak. The level of dairy cattle breeding development as a factor in the formation of dairy product subcomplex in the regions. The article deals with the problems of dairy cattle breeding industry in connection with the development of dairy processing enterprises. It is underlined that Ukraine is significantly inferior to the developed countries of the world by milk consumption. Moreover, its level has not changed over the past twenty years. One of the factors in this situation is the low level of the population’s income and the producers’ orientation almost entirely on the domestic market. The purpose of the study is to analyze the development of the dairy product subcomplex in connection with the development of dairy cattle breeding in Ukraine. Based on the analysis of milk production dynamics, the fact of industry stagnation over the past two decades has been confirmed. In addition, in recent years, milk production volumes have tended to fall, unlike the crop production sector which is growing. It is stated that today the largest share of milk is produced by private subsidiary farms. Such a situation is fundamentally different from the early 90's of the last century, when the largest amount of milk was produced at agricultural enterprises. As a result, there is a shortage of upper and first grade milk. The purchasing price of milk produced by private farms is significantly lower than that of the agricultural enterprises. The consequence of such a state of affairs is the direct losses of producers and the low level of production intensity. The need to comply with EU standards is emphasized, which is a serious technological and organizational problem in the conditions of production at private subsidiary farms. Analyzing the data on the volume of milk production and processing, it has been concluded that production in agricultural enterprises forms, to a large extent, the volume of processing at the enterprises of the dairy industry. It is emphasized that production at large and medium-sized agricultural enterprises should become the basis for the corresponding development of dairy product subcomplex.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/4090
Располагается в коллекциях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. в.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №1



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.