Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/405
Title: Медико-біологічні дослідження добавки дієтичної селен-білкової та соусу з її використанням
Other Titles: A medical and biological researches of selenium-protein dietary additive and sauce with its use
Authors: Головко, Микола Павлович
Головко, Тетяна Миколаївна
Применко, Владислав Геннадійович
Keywords: добавка дієтична селен-білкова (ДДСБ);селен;соус емульсійного типу (СЕТ);безпечність;токсичність;добавка диетическая селен-белковая (ДДСБ);соус эмульсионного типа (СЭТ);безопасность;токсичность;selenium-protein dietary additive (SPDA);Selenium;emulsiontype sauce;safety;toxicity
Issue Date: 2018
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Головко М. П., Головко Т. М., Применко В. Г. Медико-біологічні дослідження добавки дієтичної селен-білкової та соусу з її використанням. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28).- C. 45-55.
Abstract: Досліджено вплив добавки дієтичної селен-білкової «Неоселен» на організм білих лінійних щурів. Розраховано параметри гострої токсичності добавки, визначено можливі інтервали її доз для введення в живий організм. Досліджено вплив соусу емульсійного типу «Кетчуп Селеновий» на стан кишкового бар’єра в білих лінійних щурів. Вивчено та доведено гігієнічну безпечність соусу «Кетчуп Селеновий» із добавкою дієтичною селен-білковою «Неоселен».
The influence of dietary supplement "Neoselen" on the organism of linear white rats is investigated. The acute toxicity parameters of the additive (the effective and mortality dose rates, its security degree) are calculated using the Probit Analysis computer program. The solution of dietary supplement "Neoselen" was entered once a day at the amount of 0.7 to 6 ml per rat (it is the maximum allowable dose in terms of oral) that in equivalent to dose is from 4375 to 37500 mg/kg appropriately. The LD50 indicator of selenium-protein dietary additive at introduction into the white rats’ stomachs is 425.4636 mg/kg, the calculated value of LD16 is 1218.984 mg/kg, LD84 is 12837.145 mg/kg and the LD99 is 62111.528 mg/kg in recalculation on Selenium. Based on the data of the maximum available dose of selenium-protein dietary additive "Neoselen" the graph, expressing the "dose-effect" dependence, is created. The class of toxicity of additive is 5th that testifies to its relative non-toxicity. The fundamental technological scheme of "Selenium Ketchup" emulsion-type sauce (ETS) production is developed. The ETS is enriched with selenium by using the SPDA "Neoselen" as the source of organic selenium. The data confirming essentially complete normalization of the intestinal barrier permeability in experimental rodents are given. The influence of ETS "Selenium" with SPDA "Neoselen" on the state of the intestinal barrier in rats is studied. This is confirmed by the following data: the serum alanine aminotransferase activity in experimental animals compared to the indicators of intact rats of the control group varied slightly during the research period; there were no statistically reliable oscillations of aspartate aminotransferase activity; the alkaline phosphatase activity of serum of rats was not statistically significantly different from those in the control group of rats. Biochemical parameters of white linear rats blood serum are in the range of normalized indicators for healthy animals. The hygienic safety of ETS "Selenium" with SPDA "Neoselen" is studied and proved.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/405
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_5.pdf615.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.