Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40459
Назва: Облік та аналіз собівартості продукції в підприємствах ресторанного господарства): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит
Автори: Чумак, Оксана Володимирівна
Науковий керівник : Оспіщев, Віктор Іванович
Місце роботи: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Ключові слова: підприємства ресторанного господарства;собівартість;витрати;калькулювання;облік;рівень витрат;беззбитковість;restaurants and catering enterprises;cost;expenses;calculation;accounting;prognosis;level of expenses;operational analysis
Дата публікації: 2006
Видавництво: Харків: ХДУХТ
Бібліографічний опис: Чумак. О. В. Облік та аналіз собівартості продукції в підприємствах ресторанного господарства: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.06.04  бугалтерський облік, аналіз та аудит; наук. кер. В. І. Оспіщев; Харківський держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2006. 19 с.
Короткий огляд (реферат): Роботу присвячено теоретичному обґрунтуванню та розробці наукових і практичних рекомендацій щодо вдосконалення обліку і аналізу собівартості продукції на підприємствах ресторанного господарства. Досліджено економічну сутність категорії „собівартість” в обліковому процесі та доведено необхідність її обчислення на підприємствах ресторанного господарства згідно з П(С)БО. Визначено класифікацію витрат та елементи методів обліку витрат, найбільш притаманні для досліджуваних підприємств. Запропоновано методичні рекомендації стосовно обліку витрат та формування собівартості продукції шляхом впровадження принципів національних стандартів та методу „АВС”. Визначено напрями вдосконалення обліку собівартості продукції за умов автоматизованої системи обробки інформації. Побудовано модель, яка кількісно характеризує вплив основних факторів на рівень витрат операційної діяльності, визначено резерви його зменшення та прогнозну величину. Адаптовано інформаційну базу для визначення беззбиткового обсягу продукції власного виробництва на підприємствах ресторанного господарства з метою управління асортиментною політикою.
The work is devoted to elaboration of theoretical and practical scientifically grounded recommendations for improving accounting and products cost analysis at the restaurants and catering enterprises. The economic essence of the category of “cost” under market conditions was investigated and the necessity of its calculation at the restaurants and catering enterprises. The features of cost classification the most typical for the enterprises under investigation and methodical approaches of calculation were determined. Methodical recommendations for costs accounting and cost formation of products types by introducing principles of functional approach (“ABC” method) were proposed. The trends of improvement of products cost accounting under conditions of automated system of information processing were determined. The model, that quantitatively characterizes/describes the influence of main factors on the level of expenses of the operational activity was created on the basis of the results of the analysis done, the reserves of its reduction and prognosis were determined. The profound operational analysis, that allows to determine/estimate the influence on cost of change of assortment structure.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/40459
Розташовується у зібраннях:08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
aref_Chumak.pdf371.17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.