Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/39108
Назва: | Ефективність використання виробничих ресурсів підприємства |
Інші назви: | Efficiency of use of production resources of the enterprise |
Автори: | Мишеловка, Оксана Борисівна |
Науковий керівник : | Бухало, Олена Василівна |
Місце роботи: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра економіки та бізнесу |
Ключові слова: | економічна ефективність;виробничий потенціал;оптимізація;наукове забезпечення;виробничо-галузева структура;економічна оцінка |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Харків: ДБТУ |
Бібліографічний опис: | Мишеловка О. Б. Ефективність використання виробничих ресурсів підприємства: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 051 – Економіка; наук. кер. О. В. Бухало; Харків: ДБТУ, 2023. 50 с. |
Короткий огляд (реферат): | Розвиток аграрного сектору економіки України за останні роки, як свідчать дані державної статистики та результати досліджень провідних науковців є досить складним та нестабільним. Внаслідок цього, пошук напрямів ефективнішого використання наявних виробничих ресурсів сільського господарства та формування потенціалу, необхідного для забезпечення продовольчої безпеки держави залишається важливою проблемою. Враховуючи загальноосвітні тенденції розвитку сільського господарства, постає питання щодо зміни механізму господарювання в українських сільськогосподарських підприємствах. Так, як зовнішнє середовище постійно змінюється, то система ефективного використання ресурсів набуває нових якостей. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних аспектів використання ресурсів сільськогосподарських підприємств України для підвищення ефективності їх використання та отримання оптимально збалансованих витрат при збільшенні доходів. Предметом дослідження є сукупність теоретичних положень ефективного використання виробничих ресурсів сільськогосподарського підприємства. Об’єктом дослідження є процес підвищення ефективності використання ресурсів у сільськогосподарському підприємстві У кваліфікаційній роботі розглянуто теоретичні аспекти підвищення економічної ефективності використання виробничих ресурсів сільськогосподарського підприємства з урахуванням економіко-екологічних факторів виробництва на прикладі конкретного підприємства. Було визначено та розкрито сутність ефективності використання виробничих ресурсів сільськогосподарського підприємства, виокремлено його складові; а саме: земельні, матеріальні, фінансові та трудові ресурси. З метою визначення основних напрямів підвищення ефективності використання виробничих ресурсів сільськогосподарських підприємств та розробки пропозицій щодо його удосконалення, було розроблено економіко - математичну модель виробничо-галузевої структури досліджуваного підприємства на перспективу. Здобуті результати виявили значні резерви у виробничій структурі досліджуваного підприємства Пропозиції та рекомендації, запропоновані в роботі, дозволять підприємству підвищити обсяг валової та товарної продукції, що дасть змогу вивести господарство із збиткового у прибуткове. Перевищення темпів зростання прибутку над вартістю товарної продукції відображає значну економію виробничих витрат за умов реалізації внутрішнього потенціалу або можливостей використання внутрішньогосподарських резервів завдяки оптимальному співвідношенню галузей сільськогосподарського підприємства. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/39108 |
Розташовується у зібраннях: | 051 - "Економіка" (Бакалаври) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2023_B_412_051z-21b stn-2-01_Mishelovka.pdf Restricted Access | 1.08 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.