Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/35250
Title: Технології крафтових виробництв
Authors: Діхтярь, А. М.
Черемська, Т. В.
Андрєєва, С. С.
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Технології крафтових виробництв: метод. вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технології крафтових виробництв» студентам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної (заочної) форми навчання спеціальності 181 Харчові технології / Державний біотехнологічний університет; уклад.: А. М. Діхтярь, Т. В. Черемська, С. С. Андрєєва Харків : ДБТУ, 2022. 44 с.
Abstract: Ресторанний бізнес – це інтегрована сфера підприємницької діяльності, що потребує постійного розвитку та впровадження нових технологій. В умовах сьогодення значного поширення набули крафтові технології обробки та виробництва харчової продукції, що є однією з ознак сучасних ресторанних технологій XXI століття. Слово «крафт» походить з англійського «craft» та означає ремесло, майстерність. Український крафт – це дрібне вітчизняне виробництво (без використання технологій, характерних для масового промислового виробництва) на малих потужностях з метою дати споживачам більше вибору, об’єднати і традиційні рецепти і інноваційні підходи до виробництва, аби ці продуктами ставали потім справжніми «фішками» та «ноу-хау», що характерні саме для певної території. Сьогодні слово «крафтовий» набуло вже достатньо широкого розповсюдження. На сьогоднішній день існує як мінімум декілька сотень як локальних, так і всеукраїнських марок, які позиціонують себе як крафт. Найбільше виробників напоїв – пива, сидру, настоянок, квасу, чаю, кави, шоколаду, є багато виробників сирів, бакалії, хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів, крафтових м’ясних виробів та ковбас. Крафтове виробництво є перспективною справою, оскільки поєднання органічного виробництва з крафтовим є прибутковим бізнесом на Україні не лише для агропідприємств, але й для малих форм господарювання на селі, серед яких є товарні особисті селянські та сімейні фермерські mini підприємства. На часі, світова наука і фахівці постійно відкривають все нові і нові властивості харчових продуктів, їх взаємозв'язок з життєдіяльністю людського організму. Тому, сьогодні ведеться цілеспрямована робота з наукового обґрунтування технологій крафтових виробництв харчової продукції та підготовки фахівців, які забезпечать активний розвиток даного сегменту харчової індустрії.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/35250
Appears in Collections:Методичні вказівки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MR_Tekhn_kraft_vyrob_181_22.pdf2.95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.