Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333
Title: Порівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молока
Other Titles: Comparative assessment of sanitary bacteriological indicators of cow's and goat milk
Authors: Рижкова, Т. М.
Гончарова, І. І.
Гейда, І. М.
Keywords: санітарно–бактеріологічні показники молока;козине молоко;коров’яче молоко;соматичні клітини;коліформи;кишкова паличка Escherichia coli;sanitary-bacteriological indicators of milk;goat milk;cow milk;somatic cells;coliforms;Escherichia coli
Issue Date: 20-May-2020
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Рижкова Т. М., Гончарова І. І., Гейда І. М. Порівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров’ячого і козиного молока. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 5. С. 151-157. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.27
Series/Report no.: № 5;
Abstract: Метою статті є викладення результатів досліджень з визначення порівняльної оцінки санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молока. Встановлена більш висока економічна ефективність методу визначення мікробіологічної чистоти молока і молочних продуктів за допомогою пластин «Петрі-фільм» в порівнянні з використанням чашок Петрі. Встановлено, що козине молоко містить меншу кількість сторонньої (МАФАМ, коліформи і кишкової палички Escherichia coli) мікрофлори, а також кількість соматичних клітин, що свідчить про його більш високу харчову безпеку в порівнянні з коров'ячим молоком. Тому воно визнано придатним для промислової переробки на питне молоко та ферментовані молочні продукти.
The aim of the article is to present the results of researches about comparative assessment's definition of the sanitary and bacteriological indicators of cow and goat milk. To determine the bacterial contamination of goat's milk, was used the classic method, which is also an arbitration, cup method and a modern method with by means of using of “Petri-film” plates. To obtain more accurate results by means of applying the last method, we have improved the formula for calculating the number of microorganisms in the analyzed sample. The higher economic efficiency of the method of determining the ячеmicrobiological purity of milk and dairy products is established by means of using plates "Petri-film”, compared with the using of Petri plates. The number of microorganisms determined by the two methods did not differ significantly - the correlation coefficient for mesophilic aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (MAFAnM) is 0.89, and for coli - 0.88. The discrepancies between the indicators were within the confidence interval at a confidence level of P ≥ 95%. Goat milk is less contaminated (contaminated) by extraneous microbiota than cow milk, which is due to different diet, way of keeping goats, milking characteristics and the actual biology of animals, or a higher content of bactericidal substances in goat milk compared with cow's milk. The number of somatic cells in the samples of cow and goat milk was determined with folowiing the rules of milking culture. According to this doctrine, the obligatory technological operation during milking is the removal of the first portions of milk with a high probability of contamination of the udder with somatic cells and extraneous microflora, which affects the change in the physiochemical milk's composition. It was found that goat milk contains a smaller amount of extraneous (MAFAnM, coliforms and Escherichia coli) microflora, as well as the number of somatic cells, which indicates its higher food safety compared with cow's milk. Therefore, it is recognized as suitable for industrial processing as drinking milk and fermented dairy products.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333
Appears in Collections:№5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.27.pdf494.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.