Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРижкова, Т. М.-
dc.contributor.authorГончарова, І. І.-
dc.contributor.authorГейда, І. М.-
dc.date.accessioned2022-07-15T17:38:55Z-
dc.date.available2022-07-15T17:38:55Z-
dc.date.issued2020-05-20-
dc.identifier.citationРижкова Т. М., Гончарова І. І., Гейда І. М. Порівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров’ячого і козиного молока. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 5. С. 151-157. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.27uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333-
dc.description.abstractМетою статті є викладення результатів досліджень з визначення порівняльної оцінки санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молока. Встановлена більш висока економічна ефективність методу визначення мікробіологічної чистоти молока і молочних продуктів за допомогою пластин «Петрі-фільм» в порівнянні з використанням чашок Петрі. Встановлено, що козине молоко містить меншу кількість сторонньої (МАФАМ, коліформи і кишкової палички Escherichia coli) мікрофлори, а також кількість соматичних клітин, що свідчить про його більш високу харчову безпеку в порівнянні з коров'ячим молоком. Тому воно визнано придатним для промислової переробки на питне молоко та ферментовані молочні продукти.uk_UA
dc.description.abstractThe aim of the article is to present the results of researches about comparative assessment's definition of the sanitary and bacteriological indicators of cow and goat milk. To determine the bacterial contamination of goat's milk, was used the classic method, which is also an arbitration, cup method and a modern method with by means of using of “Petri-film” plates. To obtain more accurate results by means of applying the last method, we have improved the formula for calculating the number of microorganisms in the analyzed sample. The higher economic efficiency of the method of determining the ячеmicrobiological purity of milk and dairy products is established by means of using plates "Petri-film”, compared with the using of Petri plates. The number of microorganisms determined by the two methods did not differ significantly - the correlation coefficient for mesophilic aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (MAFAnM) is 0.89, and for coli - 0.88. The discrepancies between the indicators were within the confidence interval at a confidence level of P ≥ 95%. Goat milk is less contaminated (contaminated) by extraneous microbiota than cow milk, which is due to different diet, way of keeping goats, milking characteristics and the actual biology of animals, or a higher content of bactericidal substances in goat milk compared with cow's milk. The number of somatic cells in the samples of cow and goat milk was determined with folowiing the rules of milking culture. According to this doctrine, the obligatory technological operation during milking is the removal of the first portions of milk with a high probability of contamination of the udder with somatic cells and extraneous microflora, which affects the change in the physiochemical milk's composition. It was found that goat milk contains a smaller amount of extraneous (MAFAnM, coliforms and Escherichia coli) microflora, as well as the number of somatic cells, which indicates its higher food safety compared with cow's milk. Therefore, it is recognized as suitable for industrial processing as drinking milk and fermented dairy products.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseries№ 5;-
dc.subjectсанітарно–бактеріологічні показники молокаuk_UA
dc.subjectкозине молокоuk_UA
dc.subjectкоров’яче молокоuk_UA
dc.subjectсоматичні клітиниuk_UA
dc.subjectколіформиuk_UA
dc.subjectкишкова паличка Escherichia coliuk_UA
dc.subjectsanitary-bacteriological indicators of milkuk_UA
dc.subjectgoat milkuk_UA
dc.subjectcow milkuk_UA
dc.subjectsomatic cellsuk_UA
dc.subjectcoliformsuk_UA
dc.subjectEscherichia coliuk_UA
dc.titleПорівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молокаuk_UA
dc.title.alternativeComparative assessment of sanitary bacteriological indicators of cow's and goat milkuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№5

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.27.pdf494.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.