Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/32722
Title: | Управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах маркетингу |
Other Titles: | Competitiveness management of the enterprise on the basis of marketing |
Authors: | Коц, Катерина Георгіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Чміль, Г. Л. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом |
Keywords: | конкурентоспроможність;якість продукції;асортиментна політика;стратегія конкурентоспроможності;маркетинг-мікс |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Коц К. Г. Управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах маркетингу: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 075 - маркетинг; наук. кер. Г. Л. Чміль; Харків: ДБТУ, 2022. 100 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи полягає в удосконаленні теоретичних, організаційно-методичних і прикладних аспектів управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах маркетингу, що допомагає підприємству не тільки вижити на ринку за несприятливих умов зовнішнього середовища, а й підвищити конкурентоспроможність у нових умовах господарювання. Мета кваліфікаційної роботи – розвиток теоретико-методичних положень та розробка практичного інструментарію управління конкурентоспроможністю підприємств на засадах маркетингу. Завдання: – систематизувати накопичений досвід щодо визначення сутності конкурентоспроможності; – узагальнити теоретичні положення управління конкурентоспроможністю підприємств; – дослідити вплив галузевих чинників конкурентоспроможності, що визначають умови комерційної діяльності підприємств України; – систематизувати методи управління конкурентоспроможністю та визначити особливості їх застосування у сфері комерційної діяльності підприємств; – здійснити оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємства торгівлі ТОВ «Арт-Лекс ЛТД»; – розробити стратегію підвищення рівня конкурентоспроможності підприємства на засадах маркетингу. Об’єкт дослідження – процес управління конкурентоспроможністю підприємства на засадах маркетингу. Предмет дослідження – теоретичні, методичні та практичні аспекти управління конкурентоспроможністю підприємств на засадах маркетингу. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Результати магістерської кваліфікаційної роботи доведено до рівня методичних узагальнень і прикладного інструментарію з управління конкурентоспроможністю підприємства та їх реалізації для підвищення рівня конкурентоспроможності на засадах маркетингу та результативності діяльності підприємства вцілому. Апробація. Апробацію роботи було здійснено під час участі у Міжнародній науковопрактичній конференції «Актуальні питання науки, освіти та суспільства в умовах сучасних викликів» (27 грудня 2022 р., м. Кременчук, Україна) Публікації за темою (за наявності). Коц К.Г. Особливості розвитку бренду у сфері автотрейдінгу. Актуальні питання науки, освіти та суспільства в умовах сучасних викликів : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 27 грудня 2022 р., м. Кременчук. Кременчук, ЦФЕНД, 2022. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/32722 |
metadata.dcterms.references: | 1. Aaker D. Aaker on Branding: 20 Principles That Drive Success. N.Y. : Morgan James Publishing, 2014. 208 p. 2. Bezrukova N., Huk L., Chmil H., Verbivska L., Komchatnykh O., Kozlovskyi Y. Digitalization as a Trend of Modern Development of the World Economy. WSEAS Transactions on Environment and Development. 2022. Vol. 18. Р. 120–129. DOI: 10.37394/232015.2022.18.13 3. Chmil H. Digitalization as a behaviour transformation tool of consumer market economic entities. Majesty Of Marketing: XVІ International scientific and practical conference for students and young scientists, Dnipro, 10 December 2020. Dnipro: National Technical University Dnipro Polytechnic, 2020. Р. 40–41. 4. Chmil H. Stages and configurators of the consumer market economic entities behavior digital transformation. Sustainable Development: Modern Theories and Best Practices : materials of the monthly International scientific and practical conference, Tallinn, 24-26 February 2021. Tallinn : Teadmus OÜ, 2021. pp. 8–9. 5. Cooper W.W., Seiford L.M., Zhu J. Data Envelopment Analysis: History, Models, and Interpretations. 2016. URL: https://www.researchgate.net/publication/226038831_Data_Envelopment_Analysis_History_Models_and_Interpretations 6. Kotler P., Armstrong G. Principles of Marketing. N.Y. : Pearson Education, 2014. 692 p. 7. Афанасьєв М.В., Селезньова Г.О. Стратегія підприємства. Х.: ВД «ІНЖЕК», 2007. 272 с. 8. Балабанова Л.В. SWOT -аналіз – основа формування маркетингових стратегій. 2 ге вид., випр. і доп. К.: Знання, 2015. 301 с. 9. Бень Т.Г., Довбня С.Б. Інтегральна оцінка фінансового стану підприємства. Фінанси України. 2012. № 6. С. 53–59. 10. Бирський В.В. Проблеми забезпечення конкурентоспроможності як головного фактора економічного зростання держави. Держава і регіони.2007. № 5. С. 4–9. 11. Богуславський Є.І., Мовчан А.С. Диверсифікація підприємств кондитерської галузі як чинник її економічного зростання. Ефективна економіка. 2016. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4893 12. Борисенко З.М. Основи конкурентної політики. К.: Таксон, 2014. 704с. 13. Виноградов О. Методи аналізу конкурентоспроможності впровадження інновацій на засадах моніторингу. Актуальні проблеми економіки. 2006. № 1. С. 65–73. 14. Войчак А., Камишніков Р. Конкурентні переваги підприємства: сутність і класифікація. Моніторинг на Україні. 2005. № 2. С. 50–53. 15. Глудкин О.П., Горбунов Н.М., Гуров А.И., Зорин Ю.В. Всеобщее управление качеством. М.: Горячая линия – Телеком, 2011. 600 с. 16. Гончаров В., Ларін О. М. Аналіз існуючих підходів і методів до оцінки конкурентоспроможності промислового підприємства. Схід. 2006. Т. 5. С. 77. 17. Господарський Кодекс України: Закон України № 436-ІV від 16.01.2003 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text 18. Гросул В.А., Зубков С.О. Методичний інструментарій оцінки конкурентоспроможності бізнес-моделі торговельного підприємства. Бізнес-інформ. 2017. № 10. С. 252–258. 19. Должанський І.З., Загорна Т.О Конкурентоспроможність підприємства. К.: Центр навчальної літератури, 2006. 384 с. 20. Єрмак С.О., Плотницька В.В. Інноваційні аспекти розвитку ринку кондитерських виробів України. Бізнес Інформ. 2016. № 11. С. 398–403. 21. Ільїн В.Ю., Ільїна О.В. Конкурентоспроможність аграрних підприємств на інвестиційно-інноваційних засадах в умовах глобалізації: монографія. К.: ННЦ «ІАЕ», 2016. 497 с. 22. Інновації і маркетинг – рушійні сили економічного розвитку: монографія. За ред. д.е.н., професора С. М. Ілляшенка. Суми: ТОВ «Друкарський дім «Папірус», 2012. 536 с. 23. Інфраструктура товарного ринку: продовольчі товари. За ред. О.О. Шубіна. К.: Знання, 2009. 564 с. 24. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика: підручник. К.: КНЕУ, 2009. 409 с. 25. Клименко С.М. Управління конкурентоспроможністю підприємства.К.:КНЕУ, 2008. 520 с. 26. Клименко С.М., Омельяненко Т.В., Барабась Д.О., Дуброва О.С., Вакуленко А.В. Управління конкурентоспроможністю підприємства.К.: КНЕУ, 2008. 520 с. 27. Кобєлєв В.М., Болтенко В.І. Оцінка конкурентоспроможності підприємства та фактори її підвищення. Вісник НТУ «ХПІ». 2015. № 60. С. 60–64. 28. Кобиляцький Л.С. Управління конкурентоспроможністю. К.: Зовнішня торгівля, 2013. 304 с. 29. Коц К.Г. Особливості розвитку бренду у сфері автотрейдінгу. Актуальні питання науки, освіти та суспільства в умовах сучасних викликів : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 27 грудня 2022 р., м. Кременчук. Кременчук, ЦФЕНД, 2022. 30. Краснокутська Н.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка.К., 2015. 352 с. 31. Кратченко А.С. Конкурентні пріоритети як базова категорія в оцінці конкурентоспроможності підприємств кондитерської галузі України. Європейський вектор економічного розвитку. 2013. № 1 (14). С. 99–104. 32. Кривіцька В.В., Несен Л.М. Інтегральна оцінка конкурентоспроможності підприємства альтернативного водозабезпечення. Ефективна економіка. 2019. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7074 33. Куденко Н.В. Маркетингові стратегії фірми.Київ, КНЕУ, 2012. 245 с. 34. Кузьмін О.Є., Горбаль Н.І. Управління міжнародною конкуренто-спроможністю підприємства. Л.: Компакт-ЛВ, 2015. 302 с. 35. Кяран У. Ключові фінансові показники. Аналіз та управління розвитком підприємства. Пер. с анг. К.: Всеувито; Наукова думка, 2011. 367 с. 36. Литвиненко Я.В. Сучасна політика ціноутворення. К.: МАУП, 2011. 152 с. 37. Лук’янець Т.І. Маркетингова політика комунікацій. 2-ге вид., доп. І перероб. К.: КНЕУ, 2003. 524 с. 38. Мазаракі А.А. Міжнародний маркетинг. К.: КНТЕУ, 2000. 306 с. 39. Марченко Т. Методика впровадження системи управління якістю на підприємстві. Актуальні проблеми економіки. 2015. № 12. С. 152–156. 40. Мірошниченко Е. Шляхи виявлення конкурентоспроможності підприємства та покращення його фінансово-господарського стану. Держава і регіони. 2016. № 5. С. 211–214. 41. Мокляк М.В., Попова Ю.М., Нелень Л.Ф. Маркетинг інновацій як чинник підвищення конкурентопроможності підприємств кондитерської промисловості України в кризових умовах. Економіка і регіони. 2015. №4 (53). С. 29–34. 42. Наливайко А.П. Теорія стратегії підприємства. Сучасний стан та напрямки розвитку: монографія. К.: КНЕУ, 2001. 227 с. 43. Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку: Нормативна база. URL: https://mof.gov.ua/uk/nacionalni-polozhennja1 44. Олексенко Р. Методичні підходи до формування конкурентоспроможності підприємства. Держава і регіони. 2007. № 2. С. 172–174. 45. Офіційний сайт компанії «АРТ-Лекс ЛТД». URL: https://kharkiv.lexus.ua/ 46. Павленко А.Ф., Войчак А.В. Конкурентоспроможність товару та методи її визначення. К. КНЕУ, 2013. 246 с. 47. Палка І.М. Роль маркетингу в сучасних умовах господарювання. Ефективна економіка. 2019. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7038 . 48. Педфак І. Системи управління якістю – запорука рентабельності підприємства. Держава і регіони. 2006. №5. С. 235–237. 49. Петренко В.А., Шевченко О.М., Шубін Є.С. Управління якістю на підприємстві. КДТУ, Кіровоград, 2012. 262 с. 50. Піддубна Л.І. Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства: огляд наукових праць останнього десятиріччя. Економіка розвитку. 2009. № 1. С. 109–114. 51. Податковий кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17 52. Поддєрьогін А.М. Фінанси підприємств. 5-те вид., перероб. та доп. К.: КНЕУ, 2004. 546 с. 53. Поддєрьогін А.М. Фінансовий менеджмент. К.: КНЕУ, 2005. 536 с. 54. Портер М. Стратегія конкуренції: Методика аналізу галузей і діяльності конкурентів. Пер. з англ. А. Олійник та Р. Сільський. К.: Основи, 1997. 390 с. 55. Радєва М. Аналіз конкурентоспроможності підприємства на основі розрахунку критерію ринкових можливостей підприємства. Держава і регіони.2016. № 2. С. 215–220. 56. Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства. – 2-ге вид., випр. і доп. К.: 2015. 664 с. 57. Савицька Н. Л., Жегус О.В., Чміль Г.Л. Маркетингове обґрунтування виведення на ринок інноваційної харчової продукції. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «економічні науки». Вип. 30 (3), 2018. С. 56–60. 58. Савицька Н.Л. Людина як суб’єкт сучасного господарського розвитку: монографія. Харків: Форт. 2012. 352 с. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/4673/1/%d0%a1%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%86%d1%8c%d0%ba%d0%b0_2012.pdf 59. Савицька Н.Л. Основні тенденції суб’єктності в умовах становлення економіки знань. Проблеми економіки. 2012. № 1. С. 20–23. URL: https://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2012-1_0-pages-20_23.pdf 60. Савицька Н.Л., Забаштанська Т.В., Забаштанський М.М., Борисович В.А. Соціальні медіа як сучасний інструмент просування бренда. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2020. Вип. 2. С. 116–130. 61. Савицька Н.Л., Кот О.В., Кот М.С. Канали маркетингових комунікацій як засіб підвищення комунікативної активності підприємств торгівлі. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Вип. 15. С. 306–310. URL: http://global-national.in.ua/archive/15-2017/62.pdf 62. Савицька Н.Л., Мелушова І.Ю. Управління результативністю маркетингу в контексті сталого розвитку підприємства: теоретико-методичний аспект. Бізнес Інформ. 2018. №11. С. 346-351. URL: https://www.businessinform.net/export_pdf/business-inform-2018-11_0-pages-346_351.pdf 63. Савицька Н.Л., Мелушова І.Ю., Красноусов А.В., Олініченко К.С. Торговельне підприємництво: навчально-методичний посібник. Х. : Видавництво Іванченка І. С. 2017. 214 с. 64. Савицька Н.Л., Полевич К.В. Підприємницький маркетинг у соціальній мережі Instagram. Бізнес Інформ. 2016. № 11. С. 419–424. URL: https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2016-11_0-pages-419_424.pdf 65. Савицька Н.Л., Полевич К.В. Тенденції розвитку мережного ритейлу як драйвера сучасної глобальної економіки. Ефективна економіка. 2014. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3361 66. Савицька Н.Л., Синицина Г.А., Олініченко К.С. Рекламний менеджмент: навч. посібник. Харків: Вид-во Іванченко, 2015. 169 с. 67. Савицька Н.Л., Чміль Г.Л. Нова парадигма маркетингу в умовах цифрової трансформації економіки. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. Вип. 2 (84). С. 81–87. 68. Савицька Н.Л., Чміль Г.Л. Трансформація взаємодії суб ’єктів ринку в умовах диджиталізації маркетингу. Цифрова економіка та економічна безпека. 2022. Вип. 1(01). С. 112–117. 69. Саєнко М.Г. Стратегія підприємства. Тернопіль «Економічна думка». 2016. 390 с. 70. Смолін І.В. Стратегічне планування розвитку організації. Київ. нац. торг. – екон. ун-т. К.: КНТЕУ, 2004. 344 с. 71. Стрій Л.О. Маркетинг ХХІ століття. Концептуальні зміни та тенденції розвитку: Монографія. За наук. ред. проф. А.К. Голубєва. Одеса: ВМВ, 2010. 320с. 72. Цілі сталого розвитку 2016-2030 // UNU. – 2016. URL: http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia/tsili-staloho-rozvytku 73. Черемис Ю. Основні поняття та фактори конкурентоспроможності підприємства. Формування ринкових відносин в Україні. 2005. № 12. С. 31–34. 74. Чміль Г.Л. Адаптивна поведінка суб’єктів споживчого ринку в умовах цифрової трансформації економіки: теорія, методологія та практика : монографія. Харків: Видавець Іванченко І. С. 2021. 377 с. 75. Чміль Г.Л. Комплексна оцінка ефективності комерційної діяльності підприємств роздрібної торгівлі. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2018. Т. 29 (68). № 4. С. 117–122. URL: http://econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2018/29_68_4/29_68_4.pdf#page=123 76. Чміль Г.Л. Трансформація поведінки економічних суб’єктів споживчого ринку в умовах цифровізації. Сучасні реалії фінансово-економічного розвитку регіонів, галузей, підприємств, бізнесу: монографія / за ред. Л.М. Савчук, Л.М. Бандоріної. Дніпро: Пороги, 2020. С. 374–383. 77. Чміль Г.Л. Трансформація простору функціонування бізнес-структур під впливом цифровізації: вимір маркетплейсів. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія Економічні науки. 2021. № 1. С. 391–405. 78. Чміль Г.Л., Верзілова Г.Р. Місце маркетингової діяльності у забезпеченні економічного зростання торговельного підприємства. Підприємництво та інновації. 2019. Вип. 10. С. 178–182. URL: http://eijournal.in.ua/index.php/journal/article/view/254. 79. Шаповал М.І. Менеджмент якості. 3-тє вид., випр. і доп. К.: Т-во «Знання», КОО, 2007. 471 с. 80. Швед Т.В., Біла І.С. Оцінка конкурентоспроможності підприємства. Економіка і суспільство. 2017. №8. С. 405–410. 81. Шершньова З. Стратегічне управління. 2-ге вид., перероб. доп. К.: КНЕУ, 2014. 699 с. 82. Яцковий Д.В. Сучасні методики оцінки конкурентоспроможності підприємства. Вісник соціально-економічних досліджень. 2013. №4 (51). С. 183–188. |
Appears in Collections: | 075 - "Маркетинг" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
dyplom_075z-21m-01_Koc.pdf Restricted Access | 763.91 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.