Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3264
Title: Розробка конструкції установки для очищення слизових субпродуктів
Other Titles: Development of the design of the unit for cleaning mucosy sub-products
Authors: Горєлков, Дмитро Вікторович
Мироненко, Валерія Сергіївна
Омельченко, Олександр Володимирович
Остахов, Михайло Павлович
Keywords: процес очищення;субпродукти;машина для очищення;кут загострення;ніж циліндричний;валки щіткові;cleaning process;offal;cleaning machine;sharpening angle;cylindrical knife;flap rolls
Issue Date: 2021
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Горєлков Д. В., Мироненко В. С., Омельченко О. В., Остахов М. П. Розробка конструкції установки для очищення слизових субпродуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1(33). C. 131-138.
Abstract: Проаналізовано стан питання переробки м’ясної сировини в Україні, окреслено основні завдання для вирішення проблеми нестачі м’ясної сировини та її раціонального використання в умовах виробництва. Наведено вихідні дані для розробки конструкції машини для очищення слизових субпродуктів, зокрема стравоходу яловичого та свинячого від серозної оболонки та шляму. Представлено принципову конструкцію дослідно-промислового зразка машини для очищення слизових субпродуктів, її основних робочих органів. Запропоновано оригінальну конструкцію робочого органу для очищення стравоходу від серозної оболонки, конструкцію скребкових валків для остаточного відокремлення слизової та серозної оболонок.
An analysis of the state of meat processing in Ukraine, outlined the main tasks to address the shortage of raw meat and its rational use in production. The initial data for the development of the design of the machine for cleaning mucous by-products, in particular the esophagus of beef and pork from the serous membrane and sludge. The basic design of the experimental-industrial model of the machine for cleaning mucous by-products, its main working bodies is presented. The original design of the working body for cleaning the esophagus from the serous membrane, the design of scraper rolls for the final separation of the mucous and serous membranes is proposed. The design was performed based on the fact that the raw material for cleaning will be the esophagus of pork or beef. The design was based on the task of developing a structure that would automatically clean the serous membrane, cut the esophagus and perform the final hydraulic treatment. The proposed design is lighter and simpler, reduces the number of people needed to service the machine, no water tanks, which takes time to change the water and heating, no hooks that damage the structure and appearance. The developed design of the experimental-industrial sample of the machine for cleaning of mucous byproducts taking into account previous experimental researches on the elements fundamentally differs from analogues, on the technical decision is rather simple in manufacturing with application.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3264
Appears in Collections:Випуск 1 (33)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
+реп.11.pdf909.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.