Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3244
Title: Удосконалення автоматизованої системи виробництва пет-тари
Other Titles: Improving automated systems of manufacture pet containers
Authors: Сашньова, Мар’яна Василівна
Загорулько, Андрій Миколайович
Keywords: автоматизована система;інформаційна структура;алгоритм моніторингу якості;формоутворення;поліетилентерефталат;automated system;information structure;quality monitoring algorithm;formation;polyethylene terephthalate
Issue Date: 2021
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Сашньова М. В., Загорулько А. М. Удосконалення автоматизованої системи виробництва пет-тари. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1(33). C. 98-108.
Abstract: На основі інформаційної структури автоматизованої системи моніторингу якості розроблено систему аналізу інформації про якість формоутворення ПЕТ-тари з можливістю статистичного управління технологічним процесом. Удосконалено модель автоматизованої системи моніторингу якості формоутворення ПЕТ-пляшок унаслідок поєднання функцій управління технологічним процесом формоутворення ПЕТ-тари та обробки отримуваної інформації. Запропонована модель забезпечує додаткове визначення та врахування рекомендацій стосовно способів усунення можливих дефектів для підвищення якості технологічного процесу формоутворення полімерної тари (Qr). Запропонована нечітка когнітивна карта для визначення запобіжнокоригувальних дій, спрямованих на усунення основних причин виникнення дефектів під час формоутворення пляшок. Ураховано взаємозв’язки чинників та їх наслідки для отримуваної якості процесу. Додаткове визначення та побудова дуг, що відповідають за причинно-наслідкові зв’язки між отримуваними чинниками, підтверджують ефективність дій, спрямованих на подолання та усунення основних можливих причин виникнення дефектів під час формоутворення.
Based on the information structure of the automated quality monitoring system, a system for analyzing information on the quality of PET packaging with the possibility of statistical control of the technological process has been developed. An improved model of an automated system for monitoring the quality of PET bottle molding based on a combination of control functions of the technological process of PET packaging molding and processing of the received information. The proposed model provides additional definition and consideration of recommendations on ways to eliminate possible defects to improve the quality of the technological process of forming polymer containers (Qr). A fuzzy cognitive map is proposed to identify preventive and corrective actions aimed at eliminating the main causes of the defect in the formation of bottles, taking into account the relationship of factors and their consequences on the quality of the process. Additional definition and construction of arcs, which are responsible for the relationship of causal relationships between the resulting factors, confirm the effectiveness of actions aimed at overcoming and eliminating the main possible causes of defects in the formation. An analysis of information about the quality of PET-packaging shape formation based on monitoring the information structure of an automated system would make it possible to ensure operative adjustment of shape forming parameters at the minimized percentage of defects by organizing selective control over the products made.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3244
Appears in Collections:Випуск 1 (33)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
+реп.9.pdf1.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.