Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31766
Title: Наукове обгрунтування та розроблення комплексної технології фруктанів і дієтичних добавок на основі рослинної сировини: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук: 05.18.16 – технологія харчової продукції
Other Titles: Научное основание и разработка комплексной технологии фруктанов и диетических добавок на основе растительного сырья
Scientific bases and development of complex technology of fructans and dietary supplements on the basis of plant material
Authors: Грушецький, Роман Іванович
metadata.dc.contributor.advisor: Хомічак, Любомир Михайлович
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Keywords: фруктан;інулін;дієтична добавка;фруктанвмісна сировина;лікувально-профілактична дія;fructan;inulin;dietary supplements;inulincontaining raw material;therapeutically prophylactic action
Issue Date: 2018
Publisher: Харків
Citation: Грушецький Р. І. Наукове обгрунтування та розроблення комплексної технології фруктанів і дієтичних добавок на основі рослинної сировини: автореф. дис. ... д-ра техн. наук: 05.18.16 – технологія харчової продукції; наук. конс. Л. М. Хомічак. Харків, 2018. 38 с.
Abstract: Дисертація присвячена розробленню технології фруктанів та дієтичних добавок на їх основі із рослинної сировини. Науково обґрунтовано та експериментально встановлено можливість одержання високомолекулярних фруктанів та дієтичних добавок на їх основі із рослинної сировини. Виявлено залежність фізико-хімічних властивостей фруктанів від виду сировини та способу фракціонування її складових, що забезпечує отримання продукту прогнозованої якості в системі сировина–інулін. Вперше теоретично обґрунтовані та розроблені наукові положення інноваційної біотехнології високомолекулярних фруктанів із різної інулінвмісної сировини з отриманням інуліну зі ступенем полімеризації 30 і більше одиниць. Обґрунтовано рецептури та розроблено технології дієтичних добавок лікувально-профілактичного призначення на основі високомолекулярних фруктанів. Розроблено технологічні схеми одержання дієтичних добавок на основі високомолекулярних фруктанів. Клінічними дослідженнями доведено доцільність використання отриманих високомолекулярних фруктанів та дієтичних добавок на їх основі. Доведено рентабельність від впровадження технологій одержання високомолекулярних фруктанів та дієтичних добавок на їх основі.Grushetsky R.I. Scientific bases and development of complex technology of fructans and dietary supplements on the basis of plant material. – Manuscript. Thesis for the receiving a degree Doctor of Engineering Sciences on specialty 05.18.16 – Food Products Technology. – Kharkiv State University of Food Technology and Trade of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2018. The dissertation is devoted to the development of fructans technology and dietary supplements on their basis from plant raw materials. Scientifically substantiated and experimentally established the possibility of obtaining high degree of polymerization (DP) fructans and dietary supplements based on them from vegetable raw materials. The investigation of the main stages of the of fructans isolation from inulincontaining raw materials and physicochemical properties of inulin with different DP has been carried out, the results of physico-chemical, chemical, chromatographic, thermogravimetric, soil-climatic studies and inulin-containing plants have been made, which are the scientific basis for the development of technologies of fructans from plant raw materials. It was established that the various inulin with an average degree of polymerization of DP15 to DP35 has different physical and chemical properties, so it was proposed to break it into groups and give names: DP15 - inulid; DP 25 - inulin; DP 35 - inulan. Dependence of physicochemical properties of fructans on the type of raw material and fractionation of its components are revealed, which ensures obtaining a product of predicted quality in the system raw material - inulin. For the first time theoretically substantiated and developed scientific provisions of innovative biotechnology of high molecular weight fructans from different fructancontaining raw materials with inulin production with a degree of polymerization of 30 and more units. The parameters of agrotechnology of cultivation of traditional and wild-growing fructancontaining plants in the forest-steppe zone of Ukraine have been theoretically substantiated and experimentally confirmed, which provides their most effective biological potential in conditions of longterm cultivation. In this work, the study of biological properties of fructans, as ingredients of dietary supplements was conducted. It has been determined that fructans are a soluble dietary fiber, has an adsorbing effect and influence on lipid metabolism. The technologies of complex processing of inulin-containing raw materials have been developed, the analysis of possible losses of MM of fructans at the stages of production has been carried out, innovative technologies of fructans have been developed, fructancontaining raw materials with an inulin content with DP up to 35 have been searched. Also was developed technologies using fructan waste. The technological schemes of fructancontaining raw materials processing which contain fructans with an average DP from 20 to 30 and more are developed. The formulation and creation of the technology of dietary supplements for therapeutic prophylactic appointment based on highmolecular fructans is substantiated. The technological schemes for obtaining dietary supplements based on high molecular fructans have been developed. In the design and manufacture of dietary supplements "high molecular weight fructans + medicinal plant raw materials", the composition and biological effects of medicinal raw materials were determined, which gave to further research the opportunity to predict the therapeutic and prophylactic properties of the developed products and possibility to give recommendations for its application. Clinical studies have proved the feasibility of using the obtained highmolecular fructans and dietary supplements on their basis as having a therapeutic prophylactic effect in diabetes mellitus, with impaired lipid metabolism and pathologies of the endocrine system. It was established that after three months of HM inulin using, pathological changes in the main organs of the living organism were absent. Thus, it can be argued that HМІ is a non-toxic food product. An assessment of the marketing potential of high molecular weight inulin for three diseases associated with metabolic disorders (diabetes mellitus, obesity and coronary heart disease, in which the action of high molecular weight inulin is most accurately established) has shown that the annual need in Ukraine is about 5000 tons per year. Proven profitability from the introduction of technologies for the production of high molecular weight fructans and dietary supplements on their basis.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/31766
Appears in Collections:05.18.16 – Технологія продуктів харчування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
05.18.16_Grushetsky.pdf516.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.