Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/315
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСтрашинський, Ігор Мирославович-
dc.contributor.authorФурсік, Оксана Петрівна-
dc.contributor.authorРишканич, Роман Олександрович-
dc.contributor.authorРомазан, Олександр Вікторович-
dc.date.accessioned2022-05-30T04:54:34Z-
dc.date.available2022-05-30T04:54:34Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationСтрашинський І. М., Фурсік О. П., Ришканич Р. О., Ромазан О. В. Якість свинини, що переробляє ТОВ "Тернопільський м’ясокомбінат". Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1(29). C. 199-214.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/315-
dc.description.abstractНаведено результати моніторингу якісних показників свинини, яку переробляє ТОВ «Тернопільський м’ясокомбінат», і дослідження впливу передзабійних та технологічних чинників на якість м’ясної сировини, отриманої при забої свиней від різних господарств. Доведено, що за умов шестигодинного витримування на базі передзабійного утримання худоби та скорочення часу транспортування свиней від господарства до м’ясокомбінату, унаслідок мінімізації стресового впливу, забезпечуються найвищі функціонально-технологічні властивості отриманої сировини.uk_UA
dc.description.abstractThe actual tasks facing the meat industry are the rational use of meat raw materials with different technological characteristics and improving the quality of products that are produced. Today, in the world market of meat raw materials widely distributed meat with impaired progress autolysis. The results of monitoring the quality indicators of pork, which are processed at LLC "Ternopilskiy myasokombinat", and the study of the impact of pre-slaughter and technological factors on the quality of meat raw material obtained from slaughtering pigs from different farms, are presented in the article. Analyzing the obtained data on the research of the pH index, it is appropriate to note that in the conditions of pig processing at LLC "Ternopilskiy myasokombinat", the recommended time of endurance on the basis of pre-slaughter of livestock is 6 hours, since it provides the highest pH values 1 hour after slaughter, thus reducing the possibility obtain meat with deviations from the classical processes of autolysis. The control of the main properties of meat to determine the direction during autolysis processes are carried out after 1 hour and 24 hours after slaughter. To study the effect of the animal's pre-slaughtering duration on the quality of the raw meat material obtained from animals from different farms, along with the pH indicator, were studied the parameters of the water-binding (WBC) and waterholding capacity (WHC) obtained meat at slaughter. Indicators of WBC and WHC, 201 both 1 hour and 24 hours after slaughter, are characterized by the highest values for samples of meat obtained from animals subjected to a 6-hour pre-slaughtering duration. Thus, 6 hours of endurance on the basis of pre-slaughter of livestock and shortening the transport time of pigs from the farm to the meat processing plant, due to the minimization of stress, provided the highest functional and technological properties of the raw material.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectфункціонально-технологічні властивостіuk_UA
dc.subjectсвининаuk_UA
dc.subjectавтолізuk_UA
dc.subjectрНuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectпередзабійне витримуванняuk_UA
dc.subjectфункционально-технологические свойстваuk_UA
dc.subjectавтолизuk_UA
dc.subjectкачествоuk_UA
dc.subjectпредубойное содержаниеuk_UA
dc.subjectfunctional and technological propertiesuk_UA
dc.subjectpork meat, autolysisuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectexposure before slaughteruk_UA
dc.titleЯкість свинини, що переробляє ТОВ "Тернопільський м’ясокомбінат"uk_UA
dc.title.alternativeQuality of pork process by "Ternopils kiy meat-packing factory" LLC-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (29)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2019_1_20.pdf514.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.