Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3012
Название: Білковий та вуглеводно-ліпідний обмін у корів при прив’язному утриманні за результатами диспансеризації
Другие названия: Protein and carbohydrate-lipid metabolism in cows that were kept tethered according to the results of dyspanserisation
Авторы: Щепетільніков, Ю. О.
Маслак, Ю. В.
Маценко, О. В.
Пасічник, В. А.
Могільовський, В. М.
Ключевые слова: лактуючі корови;сухостійні корови;біохімічні показники сироватки крові;обмін речовин;lactating cows;cows in dry period;biochemical indexes;metabolism
Дата публикации: 15-ноя-2020
Издательство: Харківська державна зооветеринарна академія
Библиографическое описание: Білковий та вуглеводно-ліпідний обмін у корів при прив’язному утриманні за результатами диспансеризації. Ю. О. Щепетільніков, Ю. В. Маслак, О. В. Маценко, В. А. Пасічник, В. М. Могільовський. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 6. С. 118-122. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.06.21
Серия/номер: № 6;
Краткий осмотр (реферат): Метою наших досліджень було проведення диспансеризації для встановлення метаболічного профілю сироватки крові корів різних фізіологічних груп. Було встановлено зміни в обмінних процесах (білковому та ліпідному) у корів чорно-рябої породи у віці 3-5 років в залежності від стадії лактації. У тварин періоду роздою рівень загального білка в сироватці крові був знижений на 7,9 % у порівнянні з нормою. Вміст альбумінів був знижений у лактуючих тварин періоду роздою та періоду шість місяців після отелення на 19,5 % та 20,9 %, відповідно. Також, в сироватці крові корів періоду роздою був знижений вміст холестеролу на 34,9 %.
The productivity of cows is related to the level of metabolism in animals. The intensity of metabolic processes depends on the physiological state of the animals. The aim of this study was to establish the metabolic profile of blood serum in cows according to different physiological groups. The object of the study was 15 cows of the Ukrainian black and white dairy breed kept in the HDZVA. There were 5 animals of the milking period, 5 in dry period and 5 lactating (6 months after calving). The animals were examined by general clinical methods (temperature, pulse, and respiratory rate were determined) and blood was taken from the jugular vein for biochemical research. Content of total protein, albumins, globulins, urea, creatinine, total cholesterol, the concentration of glucose and the activity of liver-indicator enzymes - alanine and aspartic transaminases (ALT, ASAT) were determined in blood serum. Blood samples (n = 15) were examined by the following methods: protein content was determined using the biuret reaction, the concentration of albumins and globulins using precipitation with saline solutions, urea – by the method with diacetyl monooxime, creatinine – by the kinetic reaction, cholesterol – by the Jendrashik method, glucose – by glucoseoxidase reaction, activity of transaminases according to Raitman-Frenkel. Numerical data were statistically processed using standard «Microsoft Excel» programs, using Student’s t-criteria. In cows after parturition the level of total protein in blood serum was lower by 7.9% compared with the norm. The concentration of albumins was reduced in lactating animals after parturition and the period of six months after calving by 19.5 % and 20.9 %, respectively. This indicates a decrease in the protein-forming function of the liver. Concentration of cholesterol in blood serum of lactating animals was lower by 34.9%, which may indicate both a lack of energy resources in the diet of animals and a malfunction of the thyroid gland. We recommend to investigate the nutritional value of all feeds used on the farm for feeding cattle, in order to exclude imbalances in the diet in terms of content and balance of nutrients.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3012
Располагается в коллекциях:№6

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
6.21.pdf672.59 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.