Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/301
Title: Інтенсифікація процесу екстрагування пектину з відходів цукрового виробництва
Other Titles: Intens ification of the process of extracting pectin from s ugar production was tes
Authors: Дейниченко, Григорій Вікторович
Гузенко, Василь Володимирович
Омельченко, Олександр Володимирович
Мельник, Ольга Євгенівна
Малич, Володимир Володимирович
Keywords: буряк;процес;кислота;екстрагування;пектин;елемент;перемішування;beet;process;acid;extraction;pectin;element;mixing
Issue Date: 2019
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Дейниченко Г. В., Гузенко В. В., Омельченко О. В., Мельник О. Є., Малич В. В. Інтенсифікація процесу екстрагування пектину з відходів цукрового виробництва. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1(29). C. 103-114.
Abstract: Розглянуто питання використання процесу кислотного екстрагування під час вилучення пектину з відходів цукрового виробництва. Надано аналіз результатів теоретичних та експериментальних досліджень технологічних параметрів кислотного екстрагування пектинових речовин із використанням розробленого перемішувального елемента. За отриманими результатами зроблено висновки щодо доцільності використання нового методу інтенсифікації екстрагування пектину.
Experimental research of acid extraction of pectin containing raw materials (beet pulp) is highlighted with the use of a new model of the mixing element compared to the usual lattice mixer. The experimental setting and the method of processing the results of the study of extracting pectin substances from pectin containing raw materials (beet pulp) with the use of a new combined mixing element have been developed. Mathematical models are constructed in the form of nonlinear regression equations based on the method of planning a multifactor experiment with the input parameters of temperature, duration and duty of water module. It is found that the main influence on the change of output parameters is the input variables of temperature and duration of the process. Graphical dependences of quantitative and qualitative characteristics of pectin extracts (concentration of pectin substances, molecular mass, complex and drag-forming ability) are presented depending on the input parameters of temperature and duration of the extraction process of pectin substances. Analysis of these characteristics allowed to determine rational input parameters of the extraction process of pectin substances. Rational working parameters of the process of acid extraction of pectin substances from beet pulp using a new method of the process intensification are the temperature 60...70 ºС, duration – 1...1,1 hours and hydro module 8...10. According to the results of studies, the feasibility of using a new intensification method was found. Further implementation of these results in the food and processing industry enables the development of a wide range of pectin products (extracts, liquid and dry pectin concentrates).
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/301
Appears in Collections:Випуск 1 (29)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2019_1_12.pdf717.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.