Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/298
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧеревко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorМаяк, Ольга Анатоліївна-
dc.contributor.authorКостенко, Станіслав Миколайович-
dc.contributor.authorСардаров, Азіз Мурадович-
dc.date.accessioned2022-05-29T06:21:18Z-
dc.date.available2022-05-29T06:21:18Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationЧеревко О. І., Маяк О. А., Костенко С. М., Сардаров А. М. Експериментальне та імітаційне дослідження теплообміну під час уварювання овочевого соку. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1(29). C. 75-85.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/298-
dc.description.abstractОсновним теплообмінним процесом запропонованого способу виробництва концентрованих продуктів з овочевої сировини є уварювання у вакуум-випарному апараті періодичної дії з удосконаленою конструкцією парової мішалки. Мішалка являє собою спіральну металеву трубчасту конструкцію з можливістю підведення в її порожнину пари. У результаті проведених експериментів було досліджено залежність коефіцієнта тепловіддачі від числа обертів розробленої мішалки, аналіз якої дозволив визначити ефективність використання нової конструкції перемішувального пристрою. Це стало практичним підґрунтям системно-динамічного моделювання зміни температурного поля під час уварювання овочевого соку. Результати імітаційного моделювання отримано з використанням програмного комплексу системного аналізу Vensim. Тривалість реального виходу на стаціонарний режим нагрівання контролювалася експериментально за умови використання вакуум-випарного апарата. Результати фізичного та імітаційного моделювання доводять перспективність використання засобів системного аналізу для досліждення теплообмінних процесів.uk_UA
dc.description.abstractThe main heat exchange process of the proposed method for the production of concentrated products from vegetable raw materials is boiling in a vacuum evaporator of periodic action with an improved design of the steam mixer. The mixer is a spiral metal tubular design with the ability to pile into its cavity. The dependence of a heat transfer coefficient on the number of turns of the mixer, during the production of separate concentrates from vegetable raw materials is determined. The efficiency of using a device with a simple and reliable construction for mixing and heating viscous food products is proved. Also it helps to reduce the length of the product processing and improve quality of the finished product due to better mixing and intensification of heat transfer process by using spiral metal tubular designs for the supply of coolant, which contributes to the increase of the contact area of the product with heating elements. The scrapers are located on the helix in such a way that they block each other while driving. When rotating the mixer, the scrapers move near the surface of heat exchange wall of the apparatus, forming a screw surface, which facilitates the turbulization of the wall laminar layer of the product, which it prevents from sticking, eliminates stagnant zones, resulting in temperature equalization and uniform flow of the process. As a result of the experiments, dependence of the heat transfer coefficient on the number of revolutions of the developed mixer was investigated, the analysis of which allowed to determine the efficiency of the use of a new design of the mixing device. This became a practical basis for systematic dynamic modeling of temperature field changes during the boiling up of vegetable juice. The simulation results were obtained using Vensim system analysis software. Duration of the actual exit to the stationary mode of heating was controlled experimentally by means of the vacuum evaporator. Comparison of the results of physical and simulation modeling proves the prospect of the crystallization of system analysis tools for the study of heat exchange processes.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectконцентрований сікuk_UA
dc.subjectтемпературне полеuk_UA
dc.subjectперемішувальний пристрійuk_UA
dc.subjectтепловіддачаuk_UA
dc.subjectімітаційне моделюванняuk_UA
dc.subjectсистемний аналізuk_UA
dc.subjectконцентрированный сокuk_UA
dc.subjectтемпературное полеuk_UA
dc.subjectперемешивающее устройствоuk_UA
dc.subjectтеплоотдачаuk_UA
dc.subjectимитационное моделированиеuk_UA
dc.subjectсистемный анализuk_UA
dc.subjectconcentrated juiceuk_UA
dc.subjecttemperature fielduk_UA
dc.subjectmixing deviceuk_UA
dc.subjectheat transferuk_UA
dc.subjectsimulationuk_UA
dc.subjectsystem analysisuk_UA
dc.titleЕкспериментальне та імітаційне дослідження теплообміну під час уварювання овочевого сокуuk_UA
dc.title.alternativeExperimental and simulation modeling of the heat exchanche process while boiling vegetable juice-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (29)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2019_1_9.pdf553.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.