Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2880
Назва: Оцінка конкурентоспроможності харчової продукції та рівня регіональної продовольчої безпеки
Інші назви: Оценка конкурентоспособности пищевой продукции и уровня региональной продовольственной безопасности
Assessment of food product competitiveness and level of regional food security
Автори: Єгоров, Б.В.
Кордзая, Н.Р.
Ключові слова: оцінка;конкурентоспроможність;регіон;продовольча безпека;менеджмент;оценка;конкурентоспособность;регион;продовольственная безопасность;менеджмент;evaluation;competitiveness;region;food security;management
Дата публікації: 11-лют-2021
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Єгоров Б.В., Кордзая Н.Р. оцінка конкурентоспроможності харчової продукції та рівня регіональної продовольчої безпеки. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2021. № 1. С. 303-321.
Короткий огляд (реферат): Єгоров Б.В., Кордзая Н.Р. оцінка конкурентоспроможності харчової продукції та рівня регіональної продовольчої безпеки. Статтю присвячено визначенню методичних підходів для оцінки конкурентоспроможності харчової продукції та рівня регіональної продовольчої безпеки. Встановлено, що базисом конкурентоспроможності у сучасних умовах виступає інноваційна модель розвитку, яка на основі глибокого оновлення за передовими вимогами технологій, продуктів, менеджменту та маркетингу дозволяє ефективно використовувати свої ресурси при максимальному задоволенні потреб населення у якісних продуктах харчування. Доведено, що розглянуті підходи і методи визначення рівня конкурентоспроможності важко застосувати по відношенню до харчової продукції, оскільки вони не демонструють стійкого зв’язку з обсягами власного виробництва. Доцільно взяти до уваги підходи до визначення конкурентоспроможності на регіональному рівні, запропоновані комісією ООН по Західній Азії, яка у своїх рекомендаціях із визначення регіональної конкурентоспроможності визначила конкурентоспроможність країни за певним видом продукції як частку експорту по відношенню до всього світового експорту цієї продукції. Запропоновано запровадити більш ємний показник: індекс продовольчого забезпечення власним виробництвом (FSIО – food security index). Отримана формула дозволяє обчислювати індекс конкурентоспроможності оскільки велику чисельність факторів, які досить важко вимірювати, трансформовано у конкретні показники у натуральному виразі, що вкрай важливо для наступного визначення рівня продовольчої безпеки.
Егоров Б.В., Кордзая Н.Р. Оценка конкурентоспособности пищевой продукции и уровня региональной продовольственной безопасности. Статья посвящена определению методических подходов для оценки конкурентоспособности пищевой продукции и уровня региональной продовольственной безопасности. Установлено, что базисом конкурентоспособности в современных условиях выступает инновационная модель развития, на основе глубокого обновления по передовым требованиям технологий, продуктов, менеджмента и маркетинга позволяет эффективно использовать свои ресурсы при максимальном удовлетворении потребностей населения в качественных продуктах питания. Доказано, что рассмотренные подходы и методы определения уровня конкурентоспособности трудно применить по отношению к пищевой продукции, поскольку они не демонстрируют устойчивой связи с объемами собственного производства
Iegorov B., Kordzaya N. Assessment of food product competitiveness and level of regional food security. The subject of research there are methodological principles for assessing the competitiveness of food products and the level of regional food security. The purpose of the article is to determine methodological approaches to assess the competitiveness of food products and determine the level of regional food security.The methodological basis of the study. Substantiation of theoretical and methodological provisions on food competitiveness and the level of regional food security was carried out on the principles of a systematic approach, using general and special methods of research of economic processes: the method of comparative analysis is used for interregional comparison of food development indicators. The article is devoted to the definition of methodological approaches for assessing the competitiveness of food products and the level of regional food security. It is established that the basis of competitiveness in modern conditions is an innovative model of development, which on the basis of deep renewal of advanced technologies, products, management and marketing allows you to effectively use their resources while meeting the needs of the population in quality food. It is proved that the considered approaches and methods of determining the level of competitiveness are difficult to apply in relation to food products, because they do not show a stable relationship with the volume of own production. It is advisable to take into account the approaches to determining competitiveness at the regional level proposed by the UN Commission on Western Asia, which in its recommendations for determining regional competitiveness identified the country's competitiveness as a share of exports relative to total world exports. It is proposed to introduce a more capacious indicator: the index of food security by own production (FSIO - food security index). The obtained formula allows to calculate the competitiveness index because a large number of factors that are quite difficult to measure, transformed into specific indicators in kind, which is extremely important for the subsequent determination of the level of food security.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2880
Розташовується у зібраннях:Вісник ХНАУ №1



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.