Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28779
Title: Особливості росту бугайців м‘ясної породи шароле
Other Titles: Features of the growth of bulls of meat breed Charolais
Authors: Петранов, Євгеній Миколайович
metadata.dc.contributor.advisor: Криворучко, Юрій Іванович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра технологій тваринництва і птахівництва
Keywords: м‘ясна порода шароле;технологія м‘ясного скотарства;ріст та розвиток;м‘ясна продуктивність;прирости;бугайці;cattle;Charolais breed;Bulls;beef cattle breeding technology;growth and development;productivity
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Петранов Є. М. Особливості росту бугайців м‘ясної породи шароле: кваліфікаційна робота магістра: спец. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; наук. кер. Ю. І. Криворучко; Харків, 2023. 76 с.
Abstract: Згідно даних статистики, в минулому році лідерство з виробництва м‘яса належало Китаю, який виробив 88,2 млн. т. Сполучені Штати Америки та Бразилія посіли друге та третє місце з виробництвом 46,8 та 29,3 млн. т. В Європейських країнах Німеччина посіла перше місце – 8,2 млн. т, за нею Іспанія – 7,1 млн. т, Франція – 5,6 млн. т, Польща – 4,5 млн. т, Великобританія – 4,1 млн. т та Італія – 3,7 млн. т [12,13]. Якщо взяти виробництво яловичини, то у США було вироблено 12,6 млн. т, Бразилія 10,4 млн. т, ЄС 7,7 млн. т, Китай 7,0 млн. т, Індія 4,0 млн т., Аргентина 3,1 млн. т, Австралія 2,1 млн. т [14,15]. За перших сім місяців минулого 2022 року в Україні було вироблено яловичини лише 97,6 тис. т [16]. Дані держави роблять наголос на тому, що саме в умовах м‘ясного скотарства, при вирощуванні худоби м‘ясних порід, виробляється яловичина. При цьому державам галузь м‘ясного скотарства, при експорті м‘яса, приносить великі прибутки. У нас також є господарства, які ефективно вирощують худобу м‘ясних порід для рентабельного виробництва яловичини: «Укрлендфармінг», «Агрікор», «Агроекологія», «Баффало». Серед цих господарств є ДПДГ «Гонтарівка» Харківської області, де вирощують на плем‘я м‘ясну худобу породи шароле.
The bulls were born with a live weight of 37.0 kg, which meets the requirements of the breed and does not lead to problems during calving. In the suckling period, bulls up to 7 months of age had a live weight of 255.0 kg and corresponded to the elite record class standard. This indicates a good development of the young. After weaning, the live weight of the calves was at the level of the first class and amounted to 386.5 kg at 12 months. For the entire growing period up to 18 months, the live weight of the bulls was 497.8 kg and, according to this indicator, they were at the level of the first class. When growing bulls, the average daily gains had significant fluctuations from 518.9 g to 1038.1 g. During the period when the calves were on the subsis with a cow up to 7 months of age, the average daily gains were the highest - 1038.1 g. After weaning for 210 days gains decreased by 161.5 g or 15.5%. The next period of 12-15 months was also marked by a decline in average daily gains. The gains were at the level of 518.9 g or less compared to the previous period by 357.7 g (40.8%). Over the period of 15-18 months, the gains increased to 717.8 g. For the entire growing period of up to 18 months, the average daily gains are 853.3 g, compared with the technology parameters by 150-250 g less. According to the indicators of absolute gains for the suckling period up to 7 months, they amounted to 218.0 kg. From birth to 18 months, absolute gains were 460.8 kg. Bulls grew most intensively from birth to 7 months of age. The intensity of growth for this period amounted to 589.2%. In the period of 7-12 months, relative gains were 51.5%. In the period of 12-15 months, the growth rate of bulls was the lowest - only 12.1%. The Charolais meat breed is considered large, tall, and compact. The gobies were massive, broad-bodied, stretched, and inherent in beef cattle. Bulls of the Charolais breed meet the requirements for beef cattle. The young animals had all the characteristic features of meat productivity inherent in the Charolais breed.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28779
Appears in Collections:204 - "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_204z_21m-01_Petranov.pdf
  Restricted Access
2.97 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.