Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28681
Title: Розроблення проекту технології мюсли-батончиків для здорового харчування за принципами lean manufacturing (ощадливе виробництво)
Other Titles: Technology project development of muesli bars for healthy diet according to the lean manufacturing principles
Authors: Шокота, Михайло Юрійович
metadata.dc.contributor.advisor: Колеснікова, Марина Борисівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: здорове харчування;мюслі-батончик;технологічний сироп;рецептура;технологія;healthy food;muesli bar;technological syrup;recipe;technology
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Шокота М. Ю. Розроблення проекту технології мюсли-батончиків для здорового харчування за принципами lean manufacturing (ощадливе виробництво»: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. М. Б. Колеснікова; Харків, 2022. 129 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. У сучасному суспільстві здоров'я є соціальною властивістю особистості, що забезпечує людині в умовах ринкової економіки конкурентоспроможність, матеріальну забезпеченість, професійне довголіття і благополучну старість. В даний час встановлено, що здоров'я людини на 50% залежить від способу життя. Це означає, що наше здоров'я - наполовину в наших руках, незалежно від стану медицини, спадковості, екологічних і соціальних проблем. Таким чином, здоровий спосіб життя є передумовою для всіх інших сторін життєдіяльності. Актуальність здорового способу життя обумовлена зростанням і зміною характеру навантажень на організм людини в зв'язку з ускладненням суспільного життя, збільшенням ризиків техногенного, екологічного, психологічного, політичного і військового характеру, що провокують зрушення в стані здоров'я. Популяризація здорового способу життя та уважного ставлення до свого організму зробили людину більш відповідальною в плані вибору продуктів харчування. Сучасне харчування повинно не лише задовольняти фізіологічні потреби організму людини в харчових речовинах та енергії, а також виконувати профілактичні та лікувальні функції, бути абсолютно безпечним. Для забезпечення здорового харчування населення пріоритетним є розробка харчових продуктів з традиційними споживчими характеристиками та більш збалансованим хімічним складом, які будуть збагачені фізіологічно функціональними компонентами. Одними з таких продуктів вважають харчові концентрати, а саме зернові батончики функціонального призначення (зернові батончики для здорового харчування), які стають все більше затребуваними на сучасному споживчому ринку, а головним критерієм вибору даного продукту є його корисні властивості. Крім того, батончики мають відносно тривалий термін зберігання, широкий асортимент та хорошу транспортабельність. Мета кваліфікаційної роботи. Метою роботи є наукове обґрунтування та розробка технології мюслі- батончиків для здорового харчування.
Relevance of the topic of the qualification work. In modern society, health is a social property of an individual, which provides a person in the conditions of a market economy with competitiveness, material security, professional longevity and a happy old age. Currently, it is established that 50% of human health depends on lifestyle. This means that our health is half in our hands, regardless of the state of medicine, heredity, environmental and social problems. Thus, a healthy lifestyle is a prerequisite for all other aspects of life. The relevance of a healthy lifestyle is due to the growth and change in the nature of the loads on the human body in connection with the complication of social life, the increase in man-made, ecological, psychological, political and military risks that provoke changes in the state of health. The popularization of a healthy lifestyle and a careful attitude to one's body made a person more responsible in terms of choosing food products. Modern nutrition should not only satisfy the physiological needs of the human body for nutrients and energy, but also perform preventive and curative functions, and be absolutely safe. To ensure healthy nutrition of the population, the development of food products with traditional consumer characteristics and a more balanced chemical composition, which will be enriched with physiologically functional components, is a priority. Food concentrates, namely functional cereal bars (cereal bars for healthy eating), which are becoming more and more popular in the modern consumer market, are considered one of these products, and the main criterion for choosing this product is its useful properties. In addition, bars have a relatively long shelf life, a wide range and good transportability.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28681
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022_M_463_181_21m_01_Shokota.pdf
  Restricted Access
3.83 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.