Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28669
Title: Розроблення та впровадження технології напівфабрикату «Суміш протеїнова» в спортивному харчуванні
Other Titles: Development and implementation of semi-finished product «Protein mixture» technology in sports diet
Authors: Фісько, Костянтин Анатолійович
metadata.dc.contributor.advisor: Пивоваров, Євген Павлович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: ізоляти сироваткових білків;казеїнові білки;суміш протеїнова для силових та фітнес тренувань;панкейки;протеїновий коктейль;whey protein isolates;casein proteins;protein mixture for strength and fitness training;pancakes;protein cocktail
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Фісько К. А. Розроблення та впровадження технології напівфабрикату «Суміш протеїнова» в спортивному харчуванні: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Є. П. Пивоваров; Харків, 2022. 143 с.
Abstract: Сьогодні, спортивне харчування набирає обертів у своєму попиті, не тільки серед професійних спортсменів, а також серед звичайних споживачів, які вирішили правильно стежити за своїм здоров'ям. Ринок продуктів для спортивного харчування, в основному представлений при спортивних організаціях (фітнес клуби, тренажерні зали та ін.), також зустрічається на полицях супермаркетів окремі категорії. Так для звичайного споживача на прилавку можна побачити різноманітні протеїнові снеки, злакові батончики, енергетичні напої, соуси з додаванням l-карнітину. В межах фітнес клубів та залів асортимент спортивного харчування може бути різноманітний до більш індивідуальних продуктів, які мають категорії споживача. Наприклад, для зниження ваги підбираються різноманітні протеїнові суміші з l-карнітином, для людей які люблять активний вид спорту, підбираються білкові суміші в комбінації з гейнерами, а для людей для дуже високих фізичних навантажень пропонуються високопротеїнові суміші з різноманітними мінеральними преміксами та ін. У зв’язку з цим, суміші що представлені на ринку зазвичай представлені у вигляді дієтичних добавок, які можна додавати до каш, супів, або додавати до напоїв. Однак, використання сумішей як додаткової добавки, може бути не зовсім вигідно з точки зору розрахунку добової норми білків, жирів, вуглеводів. Так, якщо протеїнову суміш додати до каші або до молочного коктейлю, або просто вжити її як суспензію з іншою їжею, то в даному випадку необхідний перерахунок за добовою нормою для інших страв. Тому, нами було запропоновано розробити високобілкову суміш, яка формуватиме напівфабрикат високого ступеня готовності. Зокрема, нами запропоновано проєкт технології панкейків та молочних коктейлів. Панкейки це – борошняна страва, рецептурний склад якої буде націлено для силових тренувань. Передбачаємо, що рецептурний склад панкейків буде містити ізоляти сироваткових білків, які швидко всмоктуються та перетравлюються організмом, та допомагають у зростанні м’язової маси. У часи сучасних технологій та нових віянь з правил здорового харчування, більшість спортсменів відокремлюють з раціону білок – глютен, хоча навпаки його тільки і споживають, тому, нами запрапановано ввести в раціон панкейки «free gluten». В складі рецептури панкейків «free gluten» буде повністю відсутнє борошно пшеничне та замінено на борошно рисове. Однак, спортивні тренування сучасної людини не завжди націлені на зміну м'язового об'єму, корекції фігури, а також на боротьбу з ожирінням або підтримкою маси тіла до нормального рівня. Тому, нами було розроблено протеїнові суміші для фітнес тренувань, до складу яких входять казеїнові білки. Казеїнові білки засвоюються дуже повільно і довго насичують організм, тим самим витрачають енергію. Таким чином, запропоновано проект технології молочних протеїнових коктейлів, які необхідно випивати відразу після тренування замість складних високобілкових страв.
Today, sports nutrition is gaining momentum in its demand, not only among professional athletes, but also among ordinary consumers who have decided to properly monitor their health. The market of products for sports nutrition, mainly represented by sports organizations (fitness clubs, gyms, etc.), is also found on the shelves of supermarkets in separate categories. So, for an ordinary consumer, you can see a variety of protein snacks, cereal bars, energy drinks, sauces with the addition of l-carnitine on the counter. Within fitness clubs and gyms, the assortment of sports nutrition can be diverse, up to more individual products that have consumer categories. For example, various protein mixtures with l-carnitine are selected for weight loss, protein mixtures in combination with gainers are selected for people who like active sports, and high-protein mixtures with various mineral premixes are offered for people with very high physical exertion, etc. In this regard, the mixtures presented on the market are usually presented in the form of dietary supplements, which can be added to cereals, soups, or added to drinks. However, the use of mixtures as an additional supplement may not be entirely beneficial from the point of view of calculating the daily rate of proteins, fats, and carbohydrates. So, if the protein mixture is added to porridge or a milkshake, or simply taken as a suspension with other food, then in this case it is necessary to recalculate according to the daily norm for other dishes. Therefore, we proposed to develop a high-protein mixture that will form a semi-finished product with a high degree of readiness. In particular, we proposed a technology project for pancakes and milkshakes. Pancakes are a flour dish, the recipe composition of which will be targeted for strength training. We assume that the recipe composition of the pancakes will contain whey protein isolates, which are quickly absorbed and digested by the body, and help in the growth of muscle mass. In the times of modern technologies and new trends in the rules of healthy nutrition, most athletes separate protein - gluten from the diet, although on the contrary they only consume it, therefore, we suggested introducing "gluten-free" pancakes into the diet. Wheat flour will be completely absent from the recipe of "gluten-free" pancakes and will be replaced with rice flour. However, sports training of a modern person is not always aimed at changing muscle volume, correcting the figure, as well as fighting obesity or maintaining body weight to a normal level. Therefore, we have developed protein mixtures for fitness training, which include casein proteins. Casein proteins are digested very slowly and saturate the body for a long time, thereby wasting energy. Thus, a project of the technology of milk protein cocktails, which should be drunk immediately after training instead of complex high-protein dishes, is proposed.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28669
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022_M_463_181_21m_01_Fis_ko.pdf
  Restricted Access
2.07 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.