Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2793
Название: Сучасні підходи до визначення поняття «конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств»
Другие названия: Современные подходы к определению понятия «конкурентоспособность сельскохозяйственных предприятий»
Modern approaches to the definition of “competitiveness of agricultural enterprises”
Авторы: Пахуча, Е.В.
Бабика, В.О.
Клєпчева, О.В.
Ключевые слова: конкурентоспроможність;конкурентні переваги;конкурентний потенціал;сільськогосподарське підприємство;параметри конкурентоспроможності;конкурентоспособность;конкурентные преимущества;конкурентный потенциал;сельскохозяйственное предприятие;параметры конкурентоспособности;competitiveness;competitive advantages;competitive potential;agricultural enterprise;parameters of competitiveness
Дата публикации: 12-янв-2021
Издательство: Харків : ХНАУ
Библиографическое описание: Пахуча Е.В., Бабика В.О., Клєпчева О.В. Сучасні підходи до визначення поняття «конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств». Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2021. № 1. С. 98-110.
Краткий осмотр (реферат): Пахуча Е.В., Бабика В.О., Клєпчева О.В. Сучасні підходи до визначення поняття «конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств». Досліджені поняття, які пов’язують поняттям «конкурентоспроможність» «конкуренція» та «конкурентне середовище», наведено погляди на визначення цих категорій. Проаналізовано особливості визначення конкурентоспроможності підприємств та сільськогосподарського підприємства зокрема, визначені особливості останнього. Наведено чинники, що перешкоджають конкурентоспроможного розвитку підприємств та умови, що забезпечують конкурентоспроможності підприємства на ринку. Опрацювання наукових і практичних надбань із досліджуваної проблеми дало змогу запропонувати групування параметрів конкурентоспроможності підприємства з позиції сільського господарства. Визначені стратегічні напрямки підвищення конкурентоспроможності підприємства орієнтовані на інноваційний та сталий розвиток підприємства.
Пахучая Э.В., Бабыка В.А., Клепчева O.В. Современные подходы к определению понятия «конкурентоспособность сельскохозяйственных предприятий». Предмет исследования. Исследованы понятия, которые связывание с понятием «конкурентоспособность» – «конкуренция» и «конкурентная среда», приведены взгляды на определение этих категорий. Проанализированы особенности определения конкурентоспособности предприятий и сельскохозяйственного предприятия в частности, определены особенности последнего. Приведены факторы, препятствующие конкурентоспособного развития предприятий и условия, обеспечивающие конкурентоспособности предприятия на рынке. Разработка научных и практических достижений по исследуемой проблеме позволило предложить группировки параметров конкурентоспособности предприятия с позиции сельского хозяйства. Определены стратегические направления повышения конкурентоспособности предприятия ориентированы на инновационное и устойчивое развитие предприятия.
Pakhucha E., Babika V., Kliepcheva O. Modern approaches to the definition of “competitiveness of agricultural enterprises”. Subject of study. Modern approaches to the definition of "competitiveness of agricultural enterprises", obstacles and conditions that ensure the competitiveness of the enterprise in the market, the parameters of competitiveness of agricultural enterprises. The aim of the study. The purpose of the study is to study the essence of the category "competitiveness of agricultural enterprises", to determine its place in ensuring the competitive development of economic entities and to justify the need to achieve competitive advantage in modern business conditions. Research methods. The theoretical and methodological bases of the study were the works of domestic and foreign scientists and used such research methods as analysis, comparative analysis and monograph. Results of work. The peculiarities of determining the competitiveness of enterprises and agricultural enterprises in particular are analyzed and determined. The factors that hinder the competitive development of enterprises and the conditions that ensure it in the market are presented. It is established that the main parameters of competitiveness of an agricultural enterprise are: the ability of the enterprise to function effectively in domestic and foreign markets; ability to compete in the market with identical products; obtaining sustainable competitive advantages on the basis of agricultural products of a certain quality; efficient use of resource potential. The identified strategic directions of increasing the competitiveness of the enterprise are focused on innovative and sustainable development of the enterprise. Scope of results. The obtained results are to define the concept of competitiveness of an agricultural enterprise, its components and differences to similar concepts, which will help not to identify them. The grouped parameters of competitiveness of the agricultural enterprise will help to define directions of its increase.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2793
Располагается в коллекциях:Вісник ХНАУ №1



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.