Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24969
Назва: | Дифузія інновацій в аграрному бізнесі в Україні |
Інші назви: | Diffusion of innovations in agricultural business in Ukraine |
Автори: | Онегіна, Вікторія Михайлівна Антощенкова, Віталіна Володимирівна |
Ключові слова: | дифузія інновацій;аграрний бізнес;сільськогосподарське підприємство;факторна продуктивність;урожайність;diffusion of innovations;agricultural business;agricultural enterprise;factor productivity;yield of agricultural crops |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Харків |
Бібліографічний опис: | Онегіна В.М., Антощенкова В.В. Дифузія інновацій в аграрному бізнесі в Україні. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2021. № 3. С. 49-55. |
Серія/номер: | Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 3 |
Короткий огляд (реферат): | Вступ. Інноваційний розвиток соціально-економічних систем різних рівнів залежить від дифузії інновацій. В процесі дифузії відбувається розповсюдження інновацій, утвердження їх в способі виробництва та моделях споживання. Швидкість та масштабність дифузії залежать від багатьох чинників, основними з яких у попередніх
дослідженнях були визначені соціальні, маркетингові, географічні. Метою наукового дослідження, результати якого представлені в статті, стало визначення впливу організаційно-економічних чинників на дифузію інновацій у сучасному аграрному бізнесі в Україні. Результати. Уточнено поняття дифузії інновацій з урахуванням об’єктної сфери дослідження як процесу проникнення, поширення інновацій у бізнес-середовищі, їх активне залучення, використання та утвердження в господарській практиці суб’єктів бізнесу. Важливим наслідком дифузії інновацій є підвищення продуктивності
використання факторів виробництва суб’єктами бізнесу. На фоні тенденції зростання продуктивності сільськогосподарських угідь, яка оцінювалася на основі урожайності сільськогосподарських культур, продуктивності праці виявлено суттєву диференціацію у факторній продуктивності в аграрному бізнесі внаслідок неоднорідності його сучасної організаційної структури. Аналіз впливу розміру підприємства на урожайність сільськогосподарських культур шляхом групування за розміром зібраної площі у 2019 році підтвердив вищу продуктивність сільськогосподарських земель, більш активне залучення інновацій у великих підприємствах. Висновки. Встановлено зв'язок інноваційної активності сільськогосподарських підприємств в частині залучення та використання в їх діяльності виробничо-технологічних інновацій, проявом чого є вища факторна продуктивність, з їх розміром, суттєвий вплив на процеси дифузії інновацій ресурсозабезпеченості підприємств, насамперед земельними та фінансовими ресурсами. Така модель дифузії інновацій в умовах зростання їх вартості
зумовлює загрози формування стійкого «технологічного розриву» між великими та середніми і малими підприємствами в аграрному бізнесі, що потребує коригуючих заходів державної аграрної політики. Introduction. Innovative development of socio-economic systems of different levels depends on the diffusion of innovations. The process of diffusion is accompanied by a spread of innovations, their establishment in the method of production and in the consumption patterns. The speed and scale of diffusion depend on many factors. In previous studies, social, marketing, geographical factors of innovations diffusion were identified. The purpose of the research, the results of which are presented in the article, is to determine the impact of organizational and economic factors on the diffusion of innovations in modern agricultural business in Ukraine. Results. The concept of diffusion of innovations has been clarified taking into account the object sphere of the research as a process of penetration, dissemination of innovations in the business environment, their active involvement, use and approval in the business practice. An important consequence of the diffusion of innovations is an increase of the productivity of factors of production by business entities. It was proved, that the growing trends of agricultural land productivity, which was estimated on the basis of crop yields, and labor productivity in agriculture in Ukraine are observed simultaneously with significant differentiation in factor productivity in agricultural business due to the heterogeneity of its modern organizational structure. Analysis of the impact of enterprise size on crop yields by means of grouping of enterprises by the size of the harvested area in 2019 confirmed the higher productivity of agricultural land, active involvement of innovations in the large enterprises. Conclusions. The connection of innovative activity of agricultural enterprises in terms of attracting and using production and technological innovations, a consequence of which becomes higher factor productivity, with the size of agricultural enterprises, a significant impact of the resources provision of enterprises, especially land and financial resources, on the diffusion of innovation has been confirmed. The such model of the diffusion of innovations under increasing their value creates threats of the formation of a stable "technological gap" between large and medium and small enterprises in the agricultural business, which requires corrective measures of state agricultural policy |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/24969 |
ISSN: | 2524-0455 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 3 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
apie_2021_r03_a09.pdf | 251.15 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.