Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2469
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCherevko, Оleksandr-
dc.contributor.authorDeinychenko, Gregory-
dc.contributor.authorDmytrevskyi, Dmytro-
dc.contributor.authorGuzenko, Vasiliy-
dc.contributor.authorHeiier, Hennadii-
dc.contributor.authorTsvirkun, Ludmila-
dc.date.accessioned2022-07-03T13:12:03Z-
dc.date.available2022-07-03T13:12:03Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationCherevko O., Deinychenko G., Dmytrevskyi D., Guzenko V., Heiier H., Tsvirkun L. Application of membrane technologies in modern conditions of juice production. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 67-77.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2469-
dc.description.abstractThe article analyzes the existing technologies and equipment that are used to clarify juice from fruit raw materials. The disadvantages of existing technological processes are revealed. The necessity of improving the apple juice clarification process and equipment for its implementation has been proved. The application of membrane technologies for apple juice processing is proposed. The main advantages of introducing membrane technologies into the process are indicated. The disadvantages that complicate the use of membrane technologies in the process of processing liquid food media have been identified. The use of ultrafiltration membranes for the apple juice clarification process has been substantiated.uk_UA
dc.description.abstractОднією з основних стадій виробництва яблучного соку є освітлення. Цей процес проводиться з метою колоїдної стабілізації продукту під час зберігання, а також для поліпшення споживчого вигляду продукту і його органолептичних властивостей. Для того щоб продукт відповідав міжнародним стандартам, необхідно застосовувати сучасне обладнання, яке базується на передових технологіях. До такого обладнання відносяться мембранні технології, які забезпечують більший вихід, поліпшення смаку, товарного вигляду і харчової цінності плодово-ягідних соків. При цьому у продукції зберігаються вітаміни, амінокислоти та інші біологічно активні компоненти. Це можливо завдяки відмові від консервантів і стадії теплової стерилізації. Комбінування різних видів мембранних процесів дозволяє створювати енергоефективні технології концентрування соків і отримувати нові види продуктів. Одним з основних напрямів застосування мембран у виробництві соків є їх освітлення. Освітлення соків здійснюється з метою руйнування колоїдної системи продукту, видалення високомолекулярних білкових, пектинових і поліфенольних речовин і мікроорганізмів. При цьому необхідною умовою є збереження біологічно активних і цінних компонентів, таких як вітаміни, цукри, мінеральні й ароматичні речовини, кислоти. Останнім часом поширення набули мембранні методи розділення сумішей. Ці технології характеризуються простотою, економічністю й ефективністю. Проаналізовано традиційні технології та обладнання, що застосовується для обробки харчових рідин. Визначено недоліки існуючих технологічних процесів. Доведено доцільність удосконалення процесу освітлення соків із плодової сировини і створення устаткування для його реалізації. Запропоновано застосування мембранних технологій для обробки соків із плодової сировини. Наведено основні переваги впровадження мембранних технологій у процес обробки. Виявлено недоліки, що ускладнюють застосування мембранних технологій у процесі переробки рідких харчових середовищ. Обґрунтовано доцільність застосування ультрафільтраційних мембран для освітлення яблучного соку.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectapple juiceuk_UA
dc.subjectfruit raw materialsuk_UA
dc.subjectmembrane processinguk_UA
dc.subjectultrafiltrationuk_UA
dc.subjectclarificationuk_UA
dc.subjectяблучний сікuk_UA
dc.subjectплодова сировинаuk_UA
dc.subjectмембранна обробкаuk_UA
dc.subjectультрафільтраціяuk_UA
dc.subjectосвітленняuk_UA
dc.titleApplication of membrane technologies in modern conditions of juice productionuk_UA
dc.title.alternativeВикористання мембранних технологій у сучасних умовах виробництва соківuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (32)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6 (67-77).pdf266.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.