Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2466
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБоковець, Сергій Петрович-
dc.contributor.authorПерцевой, Федір Всеволодович-
dc.contributor.authorМельник, Оксана Юріївна-
dc.contributor.authorГурський, Петро Васильович-
dc.contributor.authorМаренкова, Тетяна Іванівна-
dc.date.accessioned2022-07-03T11:02:59Z-
dc.date.available2022-07-03T11:02:59Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationБоковець С. П., Перцевой Ф. В., Мельник О. Ю., Гурський П. В., Маренкова Т. І. Особливості технології нового батончика шоколадного. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 32-41.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2466-
dc.description.abstractУдосконалено технологію батончика шоколадного з використанням меду та порошку кунжутного. Проаналізовано наукові праці вітчизняних та зарубежних учених, які займалися вдосконаленням технологій різноманітних батончиків. Запропоновано модель «структура системи» та технологію отримання нового продукту. Визначено раціональне співвідношення складників у рецептурі батончика. Розраховано харчову та біологічну цінність готового продукту – батончика шоколадного.uk_UA
dc.description.abstractOne of the main important components of proper nutrition is the daily consumption of plant products, which contain many vitamins, minerals and dietary fiber. Today, a promising area of technological development in the food industry is products that meet the requirements of fast and at the same time healthy food. Such products include a variety of bars, because these products are often used as a quick snack. The article presents the improvement of chocolate bar technology by using raw materials rich in nutrients and biologically active substances – honey and sesame powder, to enrich the finished product with nutritional and biological value, as well as expanding the range of confectionery. Honey is a sweet, thick mass that bees process from flower nectar. This mixture is extremely rich in vitamins, micro- and macronutrients, normalizes metabolic reactions, strengthens the immune system, normalizes gastric acidity and improves digestion. The presence of sesame powder in chocolate bars is also extremely useful. Sesame seeds up to 52% consist of fats and up to 32% – of vegetable protein. Sesame seeds also contain carbohydrates, vitamins A, B, C and E, amino acids, a lot of calcium, potassium, magnesium, iron, phosphorus, phytin, which is responsible for the body’s mineral balance, riboflavin and thiamine. The article proposes a model of “system structure” and technology for obtaining a new product. The scientific works of domestic and foreign scientists who were engaged in improving the technology of various bars are analyzed. The nutritional and biological value of the finished product – chocolate bar is also presented.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectбатончик шоколаднийuk_UA
dc.subjectмедuk_UA
dc.subjectпорошок кунжутнийuk_UA
dc.subjectудосконалення технологіїuk_UA
dc.subjectхарчова та біологічна цінністьuk_UA
dc.subjectchocolate baruk_UA
dc.subjecthoneyuk_UA
dc.subjectsesame powderuk_UA
dc.subjecttechnology improvementuk_UA
dc.subjectnutritional and biological valueuk_UA
dc.titleОсобливості технології нового батончика шоколадногоuk_UA
dc.title.alternativeFeatures of the new chocolate bar technologyuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (32)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3 (32-41).pdf231.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.