Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2237
Название: Вміст ліпідів печінки щурів за дії композиції молочнокислих бактерій, виділених із традиційної карпатської бринзи
Другие названия: Lipid content of liver in rats under the action of the composition of lactic acid bacteria isolated from traditional carpathian cheese
Авторы: Цісарик, Орися Йосипівна
Кушнір, Ірина Ігорівна
Ключевые слова: щури;печінка;ліпіди;L. lactis;Lb. plantarum;E. durans;rats;liver;lipids
Дата публикации: 25-мая-2021
Издательство: Харківська державна зооветеринарна академія
Библиографическое описание: Цісарик О. Й., Кушнір І. І. Вміст ліпідів печінки щурів за дії композиції молочнокислих бактерій, виділених із традиційної карпатської бринзи. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2021. № 7. С. 167-173. https://doi.org/10.31890/vttp.2021.07.26
Серия/номер: № 7;
Краткий осмотр (реферат): Метою досліджень було вивчити вплив композиції молочнокислих бактерій E durans штаму SB18, L. lactis ssp. Lactis та Lb. plantarum, які виділені із традиційної карпатської бринзи, на ліпідний склад печінки щурів. Встановлено, що на 14 добу експерименту у тканині печінки щурів, які отримували молочнокислі бактерії, вірогідно знижувався рівень неестерифікованого холестеролу та проявлялась чітка тенденція до підвищення рівня фосфоліпідів, естерифікованого холестеролу та зниження співвідношення холестерол/фосфоліпіди. На 21 добу експерименту виявлено суттєвіші відмінності у ліпідному складі печінки щурів між контрольною та дослідною групами.
The aim of the work was to determine the effect of the composition of lactic acid bacteria E durans strain SB18, L. lactis ssp. lactis and Lb. plantarum on the lipid composition of rat liver. Strains of lactic acid bacteria were isolated from the traditional Carpathian cheese bryndza. The studied composition of L. lactis, Lb. plantarum, E durans SB18 in a ratio of 50:40:10 was administered to white rats intragastrically for 21 days using a metal probe. Animals of the experimental group the composition of probiotic strains was administered in amount of 1 cm3 (1·107 CFU/cm3) and animals of the control group – isotonic solution of sodium chloride. On 14 and 21 day of the experiment laboratory animals were decapitated under light ether anesthesia after that the tissues of the liver were selected to determine the lipid parameters. It was established that in the rats liver which were treated with lactic acid bacteria the level of unesterified cholesterol decreased on the 14th day of the experiment (21,1 against 24,0%). And there also was a tendency towards increasing phospholipids levels, esterified cholesterol and reduced the ratio of unesterified cholesterol/phospholipids. There were no significant intergroup differences in the content of non-esterified fatty acids and triacylglycerols. On the 21st days of the experiment, significant differences in lipid composition of the liver were found between the control and experimental groups. It was established a tendency towards decreasing content of total lipids in animals of the experimental group. It was established decrease of unesterified cholesterol content (22,4 against 24,7%), increase of phospholipids (31,3 against 28,6) and esterified cholesterol (12,5 against 10,6%) in experimental group of animals that were treated with microbial composition. In addition the ratio of unesterified cholesterol/phospholipids reduced. There is a tendency towards decreasing of unesterified fatty acids and triacylglycerols in the liver of the experimental group. So, microbial composition of L. lactis, Lb. plantarum and E. durans SB18 in a ratio of 50:40:10 can be considered as a potential product for the normalization of lipid metabolism.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2237
Располагается в коллекциях:№7

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
7.26.pdf518.08 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.