Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1870
Назва: | Гумінові кормові добавки з мікроелементами в годівлі дійних корів в осінньо-зимовий період |
Інші назви: | Humic feed additives with microelements in dairy cow feeding of autumn-winter period |
Автори: | Котляр, О. С. Меменко, О. М. Хруцький, С. С. |
Ключові слова: | молочні корови;гумати;годівля;мікроелементи;сольові форми;хелатні форми;комбіхелатні форми;комбігуматні форми;milk cow;humates;feeding;micro elements;salt form;chelate form;semi chelate form;combyhumate form |
Дата публікації: | 25-тра-2021 |
Видавництво: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Бібліографічний опис: | Котляр О. С., Маменко О. М., Хруцький С. С. Гумінові кормові добавки з мікроелементами в годівлі дійних корів в осінньо-зимовий період. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2021. № 7. С. 58-62. https://doi.org/10.31890/vttp.2021.07.09 |
Серія/номер: | № 7; |
Короткий огляд (реферат): | У осінньо-зимовому раціоні молочних корів продуктивна дія суми комбігуматів була більш ефективною порівняно як з дією суми сольових форм (які компенсували 100 % дефіциту), порівняно з дією суми хелатних форм, які компенсували як 50% дефіциту мікроелементів, так і порівняно з сумісною дією суми хелатних форм (компенсували 75 % дефіциту мікроелементів), та сольових форм, які компенсували 25 % дефіциту мікроелементів (далі суми комбіхелатних форм). У осінньо-зимовому раціоні середньодобовий надій збільшувався на 3,52 кг (16,4 %) на молоко з стандартним вмістом жиру, вміст молочного жиру - на 0,36 %, вміст сухої речовини - на 0,77 %; середньодобовий синтез поживних речовин з молоком збільшувався по протеїну на 73,45 г (13,6 %), по лактозі - на 93,77 г (9,5 %), по сухій речовині - на 345 г (14,5 %), по енергії - на 14,7 %; коефіцієнти конверсії поживних речовин корму в молоко збільшувалися по енергії на 4,04 %, по сумі поживних харчових речовин - на 2,78 % і по жиру - на 3,29 %. Productive action of the combination of humate feed additive with salt forms of micro elements in the quantity of 20 % Cu deficit + 25 % of Mn and Zn deficit (combyhumate form) in basal spring-summer dairy cow ration was more effective than action both the salt form of these micro element sum in the quantity of 100 % of its deficit and the chelate form of these micro element sum in the quantity of 50 % of its deficit. Action of combyhumates in basal autumn-winter dairy cow ration was more effective than both the action of salt form of these micro element sum (100 % of deficit), action of chelate form of these micro element sum (50 % of deficit), action of the sum of these micro elements in chelate form in the quantity of 75 % of micro element deficit + salt form in the quantity of 25 % of micro element deficit (semi chelate form). In more balanced rations increased the average daily milk production by 0.80 kg (on 3.5 %) for standard fat content milk. In autumn-winter rations, average daily milk production increased on 3.52 kg (on 16.4 %) for standard fat content milk, milk fat content by 0.36 %, dry matter content by 0.77 %; average daily milk nutrients synthesis increased for protein by 73.45 g (on 13.6 %), for lactose by 93.77 g (on 9.5 %) for dry matter by 345 g (on 14.5 %), for energy on 14.7 %); food/milk conversion coefficients increased energy by 4.04 %, sum of digestible nutrients by 2.78 %, fat by 3.29 %. In the combined chelate forms of the sum of microelements in the composition of the autumn-winter diets in comparison with the control group an increase in the average daily milk yield with the actual fat content by 1.23 kg (+ 5,8 %) was noted, which in terms of the amount of milk with standard fat content constituted a statistically significant difference in the increase by 3.30 kg (+ 15.3 % p < 0.05). In terms of chemical composition an increase in fat content by 0.31 % and dry matter by 0.71 % was determined, which is also significant for milk. The feed/milk conversion ratios in diets with these additives increased by 3.18 % in energy and by 1.93 % in total nutrients. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1870 |
Розташовується у зібраннях: | №7 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
7.09.pdf | 622.53 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.