Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1729
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorАфукова, Наталія Олександрівна-
dc.contributor.authorГорєлков, Дмитро Вікторович-
dc.contributor.authorДмитревський, Дмитро В'ячеславович-
dc.contributor.authorНосков, Олександр Сергійович-
dc.date.accessioned2022-06-25T18:02:59Z-
dc.date.available2022-06-25T18:02:59Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationАфукова Н. О., Горєлков Д. В., Дмитревський Д. В., Носков О. С. Сучасні технічні рішення проблемних питань очищення слизових та шерстних субпродуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 266-276.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1729-
dc.description.abstractРозглянуто проблемні питання переробки м’ясної сировини, наведено аналіз ринку виробництва м’ясної сировини, зокрема великої рогатої худоби, висвітлено питання обробки субпродуктів, проведено аналіз обладнання та процесів, що використовуються для очищення слизових субпродуктів, запропоновано технічні рішення вдосконалення процесу очищення слизових субпродуктів.uk_UA
dc.description.abstractThe article deals with topical issues of providing population with meat production in Ukraine, statistical results of raw meat production and its development perspectives. When covering the major issues affecting the rate of producing raw meat and products from it, based on market analysis and literary study, the authors suggested the ways for solving the shortage of raw materials, improving the quality of meat products, extension of the product range. The above literary analysis of the processes regarding the processing of raw meat demonstrated a perspective solution of the problem through the processing of byproducts to culinary products, by developing new energy effective and resource saving processes using synergies. The authors have chosen such by-products as beef stomach with its compound parts (rumen, book) and such by-products as ears, beef lips, as a subject of the research. The developers propose to replace the centrifugation process for cleaning the products, with long-term scalding at a transient process - steaming with mechanical action of the brush elements. The article shows a schematic diagram of a plant for cleaning wool and mucous offal, which allows processing by-products continuously without using the batch mode of action devices, which slows down the cleaning process, and in some cases, does not provide the required quality of raw materials purification and subsequent production of quality products. The article presents the pictures of the developed working bodies for the removal of the outer cover from mucous by-products, and some steps are proposed for carrying out the research to clarify the operating and design parameters of the equipment to clean the offal.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectвелика рогата худобаuk_UA
dc.subjectслизові субпродуктиuk_UA
dc.subjectкомбіновані процеси очищенняuk_UA
dc.subjectенергоефективністьuk_UA
dc.subjectресурсозбереженняuk_UA
dc.subjectкрупный рогатый скотuk_UA
dc.subjectслизистые субпродуктыuk_UA
dc.subjectкомбинированные процессы очисткиuk_UA
dc.subjectэнергоэффективностьuk_UA
dc.subjectресурсосбережениеuk_UA
dc.subjectcattleuk_UA
dc.subjectslimy offaluk_UA
dc.subjectcombined treatment processesuk_UA
dc.subjectenergy efficiencyuk_UA
dc.subjectresource conservationuk_UA
dc.titleСучасні технічні рішення проблемних питань очищення слизових та шерстних субпродуктівuk_UA
dc.title.alternativeModern technical solutions to problem areas cleaning and mucous coat offal-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (24)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
21 (266-276).pdf290.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.