Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1722
Назва: Зміна структурних пропорцій вітчизняного аграрного виробництва: стан, причини, наслідки
Інші назви: Изменение структурных пропорций отечественного аграрного производства: состояние, причины, последствия
Changes in the structural proportions of domestic agricultural production: state, causes, consequences
Автори: Довгаль, О.В.
Козак, К.Б.
Ключові слова: структура виробництва;рослинництво;тваринництво;сільськогосподарські підприємства;господарства населення;великі агрохолдинги;середні агрохолдинги;малі агрохолдинги;земельні ресурси;структура производства;растениеводство;животноводство;сельскохозяйственные предприятия;хозяйства населения;большие агрохолдинги;малые агрохолдинги;средние агрохолдинги;земельные ресурсы;structure of production;crop production;animal husbandry;agricultural enterprises;households;large agricultural holdings;medium agricultural holdings;small agricultural holdings;land resources
Дата публікації: 16-вер-2020
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Довгаль О.В, Козак К.Б. Зміна структурних пропорцій вітчизняного аграрного виробництва: стан, причини, наслідки. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2020. № 1. С. 352-365.
Короткий огляд (реферат): О.В. Довгаль, К.Б. Козак. Зміна структурних пропорцій вітчизняного аграрного виробництва: стан, причини, наслідки. В статті досліджується структура українського агарного виробництва. Визначено, що актуальними класифікаційними ознаками структури вітчизняного аграрного виробництва є: за галузями сільськогосподарського виробництва; за категоріями виробників; за розмірами сільськогосподарських підприємств; за організаційноправовими формами сільськогосподарських підприємств. Вказується на більш, ніж дворазове скорочення частки тваринницької продукції. Відмічається відновлення ролі суспільного сектору у виробництві рослинницької та тваринницької продукції. Зауважується, що актуальною вадою виробництва в господарствах населення є низька якість продукції. Робиться припущення, що спад виробництва у тваринництві та садівництві є наслідком посилення спеціалізації вітчизняного агросектору на вирощуванні зерна та насіння олійних. Причиною цього називається укрупнення аграрних виробників та збільшення сумарного земельного банку у користуванні агрохолдингів. Обґрунтовується перелік невідкладних заходів для покращення доступу малих та середніх організаційних форм до земельних ресурсів.
Е.В. Довгаль, Е.Б. Козак. Изменение структурных пропорций отечественного аграрного производства: состояние, причины, последствия. В статье исследуется структура украинского аграрного производства. Указывается на более чем двукратное сокращение доли животноводческой продукции. Отмечается восстановление роли общественного сектора в производстве растениеводческой и животноводческой продукции. Отмечается, что актуальной недостатком производства в хозяйствах населения является низкое качество продукции. Делается предположение, что спад производства в животноводстве и садоводстве является следствием усиления специализации отечественного агросектора на выращивании зерна и семян масличных. Причиной этого называется укрупнения аграрных производителей и увеличение суммарного земельного банка в обращении агрохолдингов. Обосновывается перечень неотложных мер для улучшения доступа малых и средних организационных форм к земельным ресурсам.
O.V. Dovgal, K.B. Kozak Changes in the structural proportions of domestic agricultural production: state, causes, consequences Actual classification features of the structure of domestic agricultural production are: by branches of agricultural production; by manufacturer category; by the size of agricultural enterprises; by organizational and legal forms of agricultural enterprises. The share of livestock production in the structure of gross agricultural output decreased from 54.4% in 1990. up to 20.9% in 2019r. and continues to decline. This is the main reason for the shortage of final food products of animal origin, an increase in the corresponding prices and a decrease in the economic availability of food for the poor. The share of agricultural enterprises declined from 75 % of crop and 65 % of livestock production in 1990. up to 40 and 25-30 %, respectively, in 2000-2005. Since 2006 public sector indicators began to grow again, reaching 70 and 51 %, respectively, in 2019. One of the biggest disadvantages of small-scale production in households is the low quality of products. Therefore, the problem of transforming households of the population into small agricultural enterprises containing farm animals and providing primary procurement of products in accordance with international safety and quality standards is urgent. Large agricultural enterprises provide the relatively highest economic efficiency in the production of cereals, legumes and oilseeds. The continuing decline in the number of cattle, pigs, and areas under perennial plantings is a consequence of the increased specialization of the domestic agricultural sector in growing grain and oilseeds. One of the main reasons is the consolidation of agricultural producers and the increase in the total land bank in circulation of agricultural holdings. To improve the access of small and medium-sized organizational forms to land resources, it is necessary at the state level to introduce restrictions on the maximum size of the use and ownership of agricultural land, increase the amount of subsidies and ensure the transfer of budget expenditures on the development of livestock, horticulture and viticulture to the category of protected ones.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1722
Розташовується у зібраннях:Вісник ХНАУ №1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
statta_dovgal_kozak_zmіna_strukturnih_proporcіj_vіtciznanogo_agrarnogo_virobnictva_stan_pricini_naslіdki.pdf419.9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.