Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1599
Title: Вивчення процесів механохімії під час розробки кріогенної технології нанопорошків із топінамбура з пребіотичними властивостями
Other Titles: The study of mechanochemistry processes during the development of cryogenic technology of nanopowders from topinambour with prebiotic properties
Authors: Павлюк, Раїса Юріївна
Погарська, Вікторія Вадимівна
Балабай, Катерина Сергіївна
Павлюк, Вадим Антонович
Keywords: механохімія;кріомеханодеструкція;нанопорошки;топінамбур;кріогенне «шокове» заморожування;пробіотики;механохимия;криомеханодеструкция;нанопорошки;топинамбур;криогенное «шоковое» замораживание;пробиотики;mechanochemistry;cryomechanodestruction;Nano powders;topinambour;cryogenic "shock" freezing;probiotics
Issue Date: 2016
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Балабай К. С., Павлюк В. А. Вивчення процесів механохімії під час розробки кріогенної технології нанопорошків із топінамбура з пребіотичними властивостями. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 74-90.
Abstract: Вивчено процеси механохімії під час розробки кріогенної технології отримання добавок у формі нанопорошків із топінамбура, яка заснована на глибокій переробці рослинної сировини і включає кріогенне «шокове» заморожування, кріомеханодеструкцію і сушіння. Показано, що комплексна дія вказаних технологічних процесів призводить до більш повного екстрагування із сировини біологічно активних речовин та руйнування біополімерів до мономерів.
The processes of mechanochemistry are studied during the development of cryogenic technology of obtaining additives in the form of Nano powders from topinambour with prebiotic properties. The cryogenic technology differs from traditional technologies by the absence of steam-treatment and is based on deep processing of herbal raw materials. The technology includes cryogenic "shock" freezing, cryomechanodestruction and sublimation drying. It is shown that the complex effect of these processes leads to the destruction of biopolymers to monomers (45...55%) and to a more complete extraction of biologically active substances (1,8–2,3 times) from raw materials. It is determined that Nano powders of topinambour exceed the world-known analogues by chemical composition, the record content of biologically active substances and dispersed sizes. In addition, a significant portion of the substances (biologically active substances and biopolymers) is in nanoscale form. It is shown that insoluble biopolymers of topinambour (proteins, inulin, cellulose, etc.) are transformed into the soluble form (45...55%) to the separated monomers (fructose, α-amino acids, glucose) in nanoscale form (molecules of α-amino acids, fructose and glucose with the dimensions of 0,8...1,0 nm). It is determined that the influence regularities and mechanisms of finedispersed grinding on transformation of the tied amino acids in protein to free soluble form due to mechanolysis of protein molecules (45...55% to the separated αamino acids). It is discovered that mechanism of mechanodestruction of protein molecules and its Nano associates or Nano complexes with other biopolymers and biologically active substances is connected with mechanocracking.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1599
Appears in Collections:Випуск 2 (24)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6 (74-90).pdf314.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.