Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1537
Title: Структурно-механічні властивості баклажанових снеків
Other Titles: Structural-mechanical properties of aubergine snacks
Authors: Орлова, Наталія Язепівна
Дьякова, Юлія Вікторівна
Романенко, Роман Петрович
Keywords: структурно-механічні властивості;модуль Юнга;сушені баклажанові снеки;пружність;пластичність;структурно-механические свойства;модуль Юнга;сушеные баклажанные снеки;упругость;пластичность;structural-mechanical properties;Young modulus;dried aubergine snacks;elasticity;plasticity
Issue Date: 2015
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Орлова Н. Я., Дьякова Ю. В., Романенко Р. П. Структурно-механічні властивості баклажанових снеків. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип.1(21). C. 363-374.
Abstract: Досліджено модуль пружності за згином сушених баклажанових снеків двох видів упродовж тривалого зберігання залежно від виду пакування. Установлено обернену лінійну залежність між масовою часткою вологи в снеках і модулем Юнга. Проаналізовано перерозподіл зон пружності, пластичності та руйнування в снеках упродовж тривалого їх зберігання в негерметичному пакуванні.
Ukrainian market of dried fruits and vegetables is characterized by the development of their consumption culture as separate foodstuff and the increased interest in population to healthy food. So actual is the production and research of consumer properties of biological valuable vegetable snacks (in particular, aubergine snacks). W hen choosing the packaging and storage conditions of snacks important are the results of rheological studies. Therefore, modulus of elasticity of flexure (Young modulus) in two types of dried aubergine snacks for long-term storage depending on the type of packaging are researched. When storing snacks in polyethylene bags without hermetic closure is increasing mass fraction of moisture. This leads to a redistribution of zones of elasticity, plasticity and fracture. Samples gradually lose their crunchy consistency. When snacks are stored in polypropylene bags with sealing seam, there is no change in mass fraction of moisture and consistency.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1537
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_42.pdf387.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.