Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1505
Title: Урожайність та фізичні властивості буряка столового за різних строків сівби
Other Titles: Урожайность и физические свойства свеклы столовой при разных сроках посева
Productivity and physical properties of beetroot at different sowing time
Authors: Пузік, Л. М.
Бондаренко, В. А.
Keywords: буряк столовий;гібрид;урожайність;товарність;коренеплід;маса;об’єм;строк сівби;свекла столовая;гибрид;урожайность;товарность;корнеплод;масса;объем;срок посева;beetroot;hybrid;yield;marketability;root-crop;weight;volume;sowing time
Issue Date: 2020
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Пузік Л. М., Бондаренко В. А. Урожайність та фізичні властивості буряка столового за різних строків сівби. Інженерія природокористування. 2020. № 4 (18). С. 47-52.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 4 (18)
Abstract: Представлено результати досліду з вивчення впливу різних строків сівби на урожайність буряка столового та їхній вплив на формування фізичних властивостей коренеплодів. Дослідження проводили з гібридами іноземної селекції Боро 𝐹1, Манзу 𝐹1 та Бетті 𝐹1. Насіння буряка столового висівали у два строки: друга декада квітня і третя декада травня. Встановлено, що строк сівби впливає на швидкість проростання насіння і появу сходів буряка столового: за сівби у третю декаду травня сходи з’являлися на 12 діб раніше, ніж за сівби у другу декаду квітня. Тривалість вегетаційного періоду буряка залежить від температури ґрунту. Оскільки оптимальною температурою для росту і розвитку коренеплодів є 20…25оС, то вище або нижче за неї ростові процеси сповільнюються, тим самим подовжується вегетаційний період до настання технічної стиглості. Вищу врожайність коренеплодів буряк столовий формував за сівби у другу декаду квітня. Товарна врожайність і товарність продукції на 71 та 61 % відповідно залежали від особливостей гібрида. Вищий рівень товарної урожайності був у Манзу 𝐹1 і за сівби у другу декаду квітня становив 70,8 т/га, за сівби у третю декаду травня товарна врожайність була 65,6 т/га. Товарність продукції у Манзу 𝐹1 за першого і другого строків сівби зберігалася на рівні 92 %. Проте у гібрида Бетті 𝐹1 товарність була на рівні 93–94 % за самої меншої серед досліджуваних гібридів урожайності: 55,9–59,7 т/га. Такі фізичні показники буряка столового як маса та об’єм коренеплодів залежали від особливостей гібрида відповідно на 85 та 84 %. Вплив строку сівби становив від 7 до 12 %. Істотно вище фізичні показники коренеплодів були за сівби у другу декаду квітня. Коренеплоди істотно більші за масою та об’ємом формував Манзу 𝐹1 – 307,8–316,5 г та 296,7–305,5 м3 відповідно.
Представлены результаты опыта по изучению влияния разных сроков посева на урожайность свеклы столовой и их влияние на формирование физических свойств корнеплодов. Исследование проводили с гібридами иностранной селекции Боро 𝐹1, Манзу 𝐹1 и Бетти 𝐹1. Семена свеклы столовой высевали в два срока: вторая декада апреля и третья декада мая. Установлено, что срок посева влияет на скорость прорастания семян и появление всходов свеклы столовой: при высеве в третьей декаде мая всходы появлялись на 12 суток раньше, чем при высеве во второй половине апреля. Длительность вегетационного периода свеклы зависит от температуры почвы. Так как оптимальной температурой для роста и развития корнеплодов является 20…25оС, то выше или ниже этой температуры ростове процессы заметляються и тем самым удлиняется вегетационный период до наступления технической спелости. Высокую урожайность корнеплодов свекла столовая формировала при высеве во второй декаде апреля. Товарная урожайность и товарность продукции на 71 и 61 % соответственно зависели от особенностей гибрида. Высокий урівень товарной урожайности был у Манзу 𝐹1 при посеве во второй декаде апреля составил 70,8 т/га, при посеве в третьей декаде мая товарная урожайность была 65,6 т/га. Товарность продукции у Манзу 𝐹1 при первом и втором сроках сева сохранялась на уровне 92 %. В то время как у гибрида Бетті 𝐹1 товарность была на уровне 93–94 % при самой меньшей среди исследуемых гибридов урожайности: 55,9–59,7 т/га. Такие физические показатели свеклы столовой как маса и объем корнеплодов зависели от особенностей гибрида соответственно на 85 и 84 %. Влияние срока посева было от 7 до 12 %. Существенно выше физические показатели корнеплодов были при высеве во второй декаде апреля. Корнеплоды существенно большие по массе и обьему формировал Манзу 𝐹1 – 307,8–316,5 г и 296,7–305,5 м3 соответственно.
The results of the experiment on the study of the influence of different sowing dates on the yield of beetroot and their influence on the formation of the physical properties of root crops are presented. The study was carried out with foreign selection hybrids Boro 𝐹1 , Manzu 𝐹1 and Betty 𝐹1. Beetroot seeds were sown in two periods: the second decade of April and the third decade of May. It was found that the sowing time affects the rate of seed germination and the emergence of seedlings of beetroot: when sowing in the third decade of May, seedlings appeared 12 days earlier, than when sowing in the second half of April. The length of the beet growing season depends on the soil temperature. Since the optimal temperature for the growth and development of root-crops is 20 ... 25 °C, then above or below this temperature, the growth processes are observed and thus the growing season is lengthened until the onset of technical ripeness. Beetroot formed a high yield of root-crops when sowing in the second decade of April. Marketable yield and marketability of products by 71 and 61 %, respectively, depended on the characteristics of the hybrid. A high level of marketable yield was at Manzu 𝐹1, when sowing in the second decade of April was 70,8 t/ha, when sowing in the third decade of May, the marketable yield was 65,6 t/ha. The marketability of products at Manzu 𝐹1 during the first and second sowing periods remained at 92 %. While the Betty 𝐹1 hybrid had a marketability of 93–94 % with the lowest yield among the studied hybrids: 55,9–59,7 t/ha. Such physical indicators of beetroot as mass and volume of root-crops depended on the characteristics of the hybrid by 85 and 84 %, respectively. The influence of the seeding time was from 7 to 12 %. The physical indicators of root-crops were significantly higher when sown in the second decade of April. Root-crops are significantly large in weight and volume formed by Manzu 𝐹1 – 307,8–316,5 g and 296,7–305,5 m3, respectively.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1505
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 4 (18)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9.pdf270.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.