Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14814
Title: Вплив прищипування на врожайність зелених бобів бобу кінського
Other Titles: Влияние прищипывания на урожайность зеленых бобов боба конского
The effectofpinchingonthe yield ofgreenbeans of the faba bona
Authors: Куц, О.В.
Костюк, О.О.
Keywords: біб кінський;прищипування;фотосинтетичний потенціал;біометричні параметри рослин;врожайність;боб конский;прищипывание;фотосинтетический потенциал;биометрические параметры растений;урожайность;fababona;pinching;photosynthetic potential;biometric parameters of plants;productivity
Issue Date: 10-Oct-2018
Publisher: ХНАУ
Citation: Куц О.В., Костюк О.А. Вплив прищипування на врожайність зелених бобів бобу кінського. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. №2. С. 54-65.
Abstract: Куц О.В., Костюк О.О. Вплив прищипування на врожайність зелених бобів бобу кінського. Метою роботи було встановлення впливу прищипування верхівок пагонів рослин бобу кінського на тривалість етапів росту і розвитку, динаміка формування листкової поверхні рослин, фотосинтетичний потенціал, біометричні параметри та врожайність зелених бобів. Прищипування верхівок пагонів наприкінці цвітіння зумовлює скорочення тривалості вегетаційного періоду до 95–97 діб за рахунок зменшення тривалості проходження міжфазного етапу утворення бобу – біологічна стиглість на третью–п’яту добу, позитивну тенденцію до зростання площі листкової поверхні рослин та фотосинтетичного потенціалу до рівня 2,6–2,8 млн м2×діб/га, збільшення кількості повноцінних бобів на бічних пагонах до 7,4– 7,8 шт./рослину, що сприяє зростанню врожайності на 0,4–0,5 т/га.
А. В. Куц, А.А. Костюк. Влияние прищипывания на урожайность зеленых бобов боба конского Цель работы – установить влияние прищипывания верхушек побегов растений боба конского на продолжительность этапов роста и развития, динамику формирования листовой поверхности растений, фотосинтетический потенциал, биометрические параметры и урожайность зеленых бобов. Прищипывание верхушек побегов в конце цветения приводит к сокращению продолжительности вегетационного периода до 95–97 суток за счет уменьшения продолжительности прохождения меж фазного этапа "образование боба – биологическая спелость" на трое-пять суток. Наблюдается положительная тенденция к увеличению площади листовой поверхности растений и фотосинтетического потенциала до уровня 2,6 – 2,8 м2 × сут. / га, увеличение количества полноценных бобов на боковых побегах до 7,4 – 7,8 шт. / растение, рост урожайности на 0,4 – 0,5 т / га.
A.V. Kuts, О.A. Kostiuk. The effectofpinchingonthe yield ofgreenbeans of the faba bona. The purpose of the work was to determine the effect of pinching the aphids of the horse's bean plants on the length of the stages of growth and development, the dynamics of the leaf surface of the plants, the photosynthetic potential, the biometric parameters and the yield of green beans. Pinching the apexes of the shoots at the end of flowering results in shortening the duration of the growing season to 95-97 days by reducing the duration of the pass age of the interphase formation stage of the bean – biological maturity for 3-5 days, a positive tendency to increase the leaf area of the plants and the photosynthetic potential to level 2, 6 – 2,8 m2 × days / ha, an increase in the number of full-fledged beans on lateral shoots to 7,4 – 7,8 p/plant, contributes to a yield increaseof 0,4 – 0,5 t/ha. Key words: fababona, pinching, photosynthetic potential, biometric parameters of plants, productivity.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14814
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2018_2_8.pdf318.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.