Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1465
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПенкіна, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorТатар, Лариса Василівна-
dc.date.accessioned2022-06-22T07:07:21Z-
dc.date.available2022-06-22T07:07:21Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationПенкіна Н. М., Татар Л. В. Актуальність використання рослинної сировини для виробництва слабоалкогольних напоїв. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). С. 291-299.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1465-
dc.description.abstractУстановлено доцільність використання натуральної сировини та екстрактів на її основі для виробництва слабоалкогольних напоїв. Детально розглянуто хімічний склад та антиоксидантні властивості запропонованої рослинної сировини.uk_UA
dc.description.abstractAt present effective is the introduction of natural components with alco protective and antioxidant properties into the recipe of soft alcoholic drinks (SAD). The expediency of using fruit and berry cultivated and wild growing raw material, spices, herbs and extracts on their basis without spirit for the manufacture of SAD is considered in the article. The practicability of using the components accelerating elimination of spirit and toxic substances from the body, which slow down the speed of their penetration from stomach to blood, is proved. It is proved that the use of wild growing spicy-aromatic raw material with a high content of vitamins is perspective during the manufacture of soft alcoholic drinks. The possibility of using gooseberry, beetroot, honeyberry, kiwi, chokeberry, peppermint, Melissa, marjoram, clove, cardamom, cinnamon, lemon peel for the manufacture of SAD is considered after the analysis of chemical composition, nutritive value and antioxidant properties of natural raw material. The use of natural raw material and extracts on its ground will allow to create products with good organoleptic qualities and high nutritive value. Raw material used for the manufacture of SAD should contain the components speeding up extrusion of spirit and toxic substances from the body. The use of natural raw material and extracts on its ground will help to deal with the defined problem. Keywords: raw materials, fermentation extract, quality, drinks.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectсировинаuk_UA
dc.subjectбродінняuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectекстрактuk_UA
dc.subjectнапоїuk_UA
dc.subjectсырьеuk_UA
dc.subjectэкстрактuk_UA
dc.subjectброжениеuk_UA
dc.subjectнапиткиuk_UA
dc.subjectкачествоuk_UA
dc.subjectfermentation extractuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectdrinksuk_UA
dc.subjectraw materialsuk_UA
dc.titleАктуальність використання рослинної сировини для виробництва слабоалкогольних напоївuk_UA
dc.title.alternativeThe relevance of the use of vegetable raw materials for the production of low-alcoholic beverages-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_34.pdf280.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.