Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1361
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЛяшенко, С. О.-
dc.contributor.authorФесенко, А. М.-
dc.contributor.authorЮрченко, В. В.-
dc.contributor.authorКісь, О. В.-
dc.date.accessioned2022-06-21T08:18:55Z-
dc.date.available2022-06-21T08:18:55Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЛяшенко С. О., Фесенко А. М., Юрченко В. В., Кісь О. В. Оптимізація екологічних та якісних показників роботи цукрових заводів шляхом удосконалення математичного забезпечення АСУТП цукрового виробництва. Інженерія природокористування. 2020. № 2 (16). С. 128-136.uk_UA
dc.identifier.issn2311-1828-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1361-
dc.description.abstractМетою дослідження є оптимізація екологічних показників і показників енергоефективності цукрового виробництва при забезпеченні випуску продукції високої якості в процесі випарювання соку у багатокорпусній випарній установці цукрового заводу за рахунок удосконалення та впровадження математичного забезпечення в АСУТП. На основі даних про споживання енергії та пари проведено аналіз ефективності цукрового виробництва в цілому і по кожній виробничій ділянці окремо. Розрахунковими методами на основі нормативних інструментів для розрахунку базових, проектних викидів в результаті різних процесів визначено вплив найбільш енерговитратних ділянок цукрового заводу, що впливають на стан довкілля. Шляхом диференціювання якісної моделі у розрахунку матеріального балансу виробничого процесу встановлено вплив впровадження удосконаленого математичного забезпечення АСУТП, в якому враховуються показники якості соку і екологічності, на енергоефективність процесу випарювання. Встановлено що основними складовими впливу на довкілля підприємств цукрової галузі є викиди в атмосферу. Викиди цукрових заводів містять як токсичні речовини (монооксид Карбону, оксиди Нітрогену, Сульфуру та тверді частки), так і парникові гази, що спричинюють зміни клімату (вуглекислий газ, монооксид Нітрогену і метан). Скиди цукрових заводів у водні об’єкти небезпечні високим вмістом органіки (за БПК) і можуть спричиняти евтрофікацію водойм. З метою екологічного обґрунтування застосування обраних показників у математичному забезпеченні автоматизованих систем управління цукрового виробництва проведено визначення обсягів утворення парникових газів у результаті використання електроенергії, виробленої єдиною енергосистемою України, природного газу, декарбонізації вапняку та зберігання жому. Визначено, що впровадження ефективних систем автоматизації технологічних процесів цукрового виробництва здатне скоротити споживання природного газу (до 17%) та електроенергії (близько 4%). Визначено вплив застосування показників якості у математичному забезпеченні АСУТП на оптимізацію процесу випарювання. Наслідками досліджень є розробка математичної моделі технологічного процесу випарювання цукрового соку, яка б доповнювала рівняння матеріального балансу врахуванням показника кольоровості соку. Іншим наслідком оптимізації процесу випарювання є зменшення витрати енергоносіїв, що покращує екологічні показники роботи цукрового заводу. Практична цінність дослідження полягає у вирішенні як нагальних проблем економії енергоносіїв в умовах постійного зростання їхньої вартості, так і забезпечення отримання якісної продукції та виконання екологічних вимог як в межах України, так і міжнародних зобов’язань країни. Застосовано нові підходи до розробки математичного забезпечення АСУТП випарного відділення цукрового заводу на основі нейромережевого підходу з урахуванням якості соку для зниження енергоємності процесу і мінімізації викидів парникових газів.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнженерія природокористування;№ 2 (16)-
dc.subjectавтоматизовані системи управління (АСУ)uk_UA
dc.subjectпоказники якостіuk_UA
dc.subjectцукрове виробництвоuk_UA
dc.subjectоцінка впливу на довкілляuk_UA
dc.subjectенергоресурсиuk_UA
dc.subjectпитомі викиди в атмосферуuk_UA
dc.subjectпарникові газиuk_UA
dc.subjectавтоматизированные системы управления (АСУ)uk_UA
dc.subjectпоказатели качестваuk_UA
dc.subjectсахарное производствоuk_UA
dc.subjectоценка влияния на средуuk_UA
dc.subjectэнергоресурсыuk_UA
dc.subjectудельные вибросы в атмосферуuk_UA
dc.subjectпарниковые газыuk_UA
dc.subjectthe automated process control systemsuk_UA
dc.subjectqualitative factorsuk_UA
dc.subjectsugar productionuk_UA
dc.subjectenvironmental assessmentuk_UA
dc.subjectenergy resourcesuk_UA
dc.subjectspecific emissions into the atmosphereuk_UA
dc.subjectgreenhouse gasesuk_UA
dc.titleОптимізація екологічних та якісних показників роботи цукрових заводів шляхом удосконалення математичного забезпечення АСУТП цукрового виробництваuk_UA
dc.title.alternativeОптимизация экологических и качественных показателей работы сахарных заводов путем совершенствования математического обеспечения АСУТП сахарного производстваuk_UA
dc.title.alternativeOptimization of environmental and qualitative indicators of work of sugar mills as a result of improvement of the mathematical support in the automated process control systems of sugar productionuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 2 (16)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20.pdf388.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.