Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1349
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Черевко, Олександр Іванович | - |
dc.contributor.author | Михайлов, Валерій Михайлович | - |
dc.contributor.author | Маяк, Ольга Анатоліївна | - |
dc.contributor.author | Сардаров, Азіз Мурадович | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-21T05:44:49Z | - |
dc.date.available | 2022-06-21T05:44:49Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Черевко О. І., Михайлов В. М., Маяк О. А., Сардаров А. М. Вплив вібрації на процес вакуумного сушіння рослинної сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 100-107 | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1349 | - |
dc.description.abstract | Розглянуто нові маловідхідні енергозбережні способи виробництва концентрованих продуктів на основі плодоовочевої сировини: цукатів, пастоподібних концентратів напоїв, сухих конфітюрів і роздільних концентратів. Досліджено реологічні властивості розроблених концентрованих продуктів та процеси їх виробництва, зокрема вібраційне вакуумне сушіння. | uk_UA |
dc.description.abstract | The article discusses the new energy-saving low-waste methods of production of concentrated products based on fruit and vegetable raw materials: candied fruits, pasty beverage concentrates, dry confitures and separate concentrates. The proposed method of production of concentrated products involves the following core processes: milling fruit and vegetable raw materials, boiling down under vacuum and vacuum drying. In the production of paste-like beverage concentrates and confitures boiling of the puree under vacuum in the conditions of constant mixing of the concentrate is assumed. In the production of candied fruit and separate concentrates vacuum drying of raw materials with subsequent grinding is to be used. For the intensification of the drying process it is proposed to use the vibrating effect. Vibration (mechanical vibrations) is selected as the universal form of mechanical stress, allowing to achieve the destruction of the product’s structure, which increases the mass transfer area of the surface during the drying process. The paper proposes a scheme of the experimental setup. The experiments showed that application of vibration reduces duration of the drying process by 30% . The equations allow you to calculate the length of the vibrating vacuum drying plant material required in the determination of energy expenditure. | - |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харківський державний університет харчування та торгівлі | uk_UA |
dc.subject | концентровані продукти | uk_UA |
dc.subject | плодоовочева сировина | uk_UA |
dc.subject | вібрація | uk_UA |
dc.subject | сушіння | uk_UA |
dc.subject | концентрированные продукты | uk_UA |
dc.subject | вибрация | uk_UA |
dc.subject | плодоовощное сырье | uk_UA |
dc.subject | сушка | uk_UA |
dc.subject | concentrated products | uk_UA |
dc.subject | fruit and vegetable raw materials | uk_UA |
dc.subject | vibration | uk_UA |
dc.subject | drying | uk_UA |
dc.title | Вплив вібрації на процес вакуумного сушіння рослинної сировини | uk_UA |
dc.title.alternative | The effect of vibration on the process of vacuum drying of vegetable raw materials | - |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Випуск 1 (21) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_1_12.pdf | 369.48 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.