Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1349
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧеревко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorМихайлов, Валерій Михайлович-
dc.contributor.authorМаяк, Ольга Анатоліївна-
dc.contributor.authorСардаров, Азіз Мурадович-
dc.date.accessioned2022-06-21T05:44:49Z-
dc.date.available2022-06-21T05:44:49Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationЧеревко О. І., Михайлов В. М., Маяк О. А., Сардаров А. М. Вплив вібрації на процес вакуумного сушіння рослинної сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 100-107uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1349-
dc.description.abstractРозглянуто нові маловідхідні енергозбережні способи виробництва концентрованих продуктів на основі плодоовочевої сировини: цукатів, пастоподібних концентратів напоїв, сухих конфітюрів і роздільних концентратів. Досліджено реологічні властивості розроблених концентрованих продуктів та процеси їх виробництва, зокрема вібраційне вакуумне сушіння.uk_UA
dc.description.abstractThe article discusses the new energy-saving low-waste methods of production of concentrated products based on fruit and vegetable raw materials: candied fruits, pasty beverage concentrates, dry confitures and separate concentrates. The proposed method of production of concentrated products involves the following core processes: milling fruit and vegetable raw materials, boiling down under vacuum and vacuum drying. In the production of paste-like beverage concentrates and confitures boiling of the puree under vacuum in the conditions of constant mixing of the concentrate is assumed. In the production of candied fruit and separate concentrates vacuum drying of raw materials with subsequent grinding is to be used. For the intensification of the drying process it is proposed to use the vibrating effect. Vibration (mechanical vibrations) is selected as the universal form of mechanical stress, allowing to achieve the destruction of the product’s structure, which increases the mass transfer area of the surface during the drying process. The paper proposes a scheme of the experimental setup. The experiments showed that application of vibration reduces duration of the drying process by 30% . The equations allow you to calculate the length of the vibrating vacuum drying plant material required in the determination of energy expenditure.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectконцентровані продуктиuk_UA
dc.subjectплодоовочева сировинаuk_UA
dc.subjectвібраціяuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectконцентрированные продуктыuk_UA
dc.subjectвибрацияuk_UA
dc.subjectплодоовощное сырьеuk_UA
dc.subjectсушкаuk_UA
dc.subjectconcentrated productsuk_UA
dc.subjectfruit and vegetable raw materialsuk_UA
dc.subjectvibrationuk_UA
dc.subjectdryinguk_UA
dc.titleВплив вібрації на процес вакуумного сушіння рослинної сировиниuk_UA
dc.title.alternativeThe effect of vibration on the process of vacuum drying of vegetable raw materials-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_12.pdf369.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.