Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13360
Назва: Економічна доступність населення до якісного і безпечного продовольства
Інші назви: Экономическая доступность населения к качественному и безопасному продовольствию
Economic accessibility of the population to high quality and safe food
Автори: Кошкалда, І. В.
Шелудько, Л. В.
Ключові слова: продовольча безпека;економічна доступність;добробут населення;заробітна плата;продовольственная безопасность;экономическая доступность;благосостояние населения;заработная плата;food security;economic affordability;welfare;wages
Дата публікації: 2018
Видавництво: ХНТУСГ
Бібліографічний опис: Кошкалда І.В., Шелудько Л.В. Економічна доступність населення до якісного і безпечного продовольства. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 193 «Економічні науки». 2018. С. 25-36.
Серія/номер: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 193;
Короткий огляд (реферат): В статті було визначено приорітетність економічної доступності населення до якісного продовольства у достатній кількості. Зазначено, що проблема економічної доступності чітко пов’язана з якістю життя населення. Економічна доступність харчових продуктів – стабільна можливість придбання усіма соціальними і демографічними групами населення основних харчових продуктів в цінах, обсягах, асортименті та відповідної якості, необхідних для забезпечення раціонального харчування. Саме можливість придбання визначається доходами населення і цінами на продовольство. В дослідженні було проведено глибокий аналіз доходів населення, відповідно до якого населення України знаходиться вкрай скрутному становищі – його купівельна спроможність дуже низька. В свою чергу збільшення купівельної спроможності сімей, а от же і зростання попиту на інші – нехарчові товари становить не тільки продовольчу безпеку, а й економічну безпеку держави. Визначено пріоритети подолання кризового стану доходів населення шляхом створення сприятливих економічних, організаційних та правових умов для розвитку підприємницької діяльності, підвищення її ефективності та виведення із тіньового сектору економіки.
В статье были определена приоритетность экономической доступности населения к качественному продовольствию в достаточном количестве. Отмечено, что проблема экономической доступности четко связана с качеством жизни населения. Экономическая доступность пищевых продуктов – стабильная возможность приобретения всеми социальными и демографическими группами населения основных продуктов питания в ценах, объемах, ассортименте и соответствующего качества, необходимых для обеспечения рационального питания. Именно возможность приобретения определяется доходами населения и ценами на продовольствие. В исследовании был проведен глубокий анализ доходов, согласно которому население Украины находится крайне затруднительном положении – его покупательная способность очень низкая. В свою очередь увеличение покупательной способности семей, а вот же и рост спроса на другие – непищевые товары составляет не только продовольственную безопасность, но и экономическую безопасность государства. Определены приоритеты преодоления кризисного состояния доходов населения путем создания благоприятных экономических, организационных и правовых условий для развития предпринимательской деятельности, повышение ее эффективности и вывода из теневого сектора экономики.
The article describes the high priority of economic accessibility of the population to quality food in sufficient volumes. Clear link determined between the economic accessibility and quality of population life. The economic availability of food products is a stable possibility for all social and demographic groups of population to purchase basic food products at prices, volumes, assortment and quality needed to ensure a healthy diet. The purchasing possibility determined by the population income and food prices. The study delivers profound analysis of incomes, which proves the very difficult situation for Ukrainian population; its purchasing power is very low. In a turn, an increase in the families’ purchasing power and respectively in demand growth for others - nonfood products represents not only food security, but also economic security of the Country. The priorities of population's income crises overcoming are determined through creating favorable economic, organizational and legal conditions for the development of entrepreneurial activity, its efficiency increase and exit from the shadow economy sector.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13360
Розташовується у зібраннях:Випуск 193: Економічні науки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5_193_2018.pdf871.84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.