Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13316
Назва: Аналіз джерел стійкості нуту до основних хвороб і шкідників в умовах Східного Лісостепу України
Інші назви: Analysis of chickpea resistance against main disease and pests in the conditions of the Eastern Forestry of Ukraine
Анализ источников устойчивости нуту к основным болезням и вредителям в условиях Восточной Лесостепи Украины
Автори: Тітова, А.Є.
Ключові слова: Chickpea (Cicer arietinum L.);askohitoz;Fusarium;miner fly;scoops;moth;нут (Cicer arietinum L.);аскохітоз;фузаріоз;мінуюча муха;совки;вогнівка;аскохитоз;фузариоз;минирующаяя муха;огневка
Дата публікації: 21-лис-2017
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Тітова А.Є. Аналіз джерел стійкості нуту до основних хвороб і шкідників в умовах Східного Лісостепу України. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №2. С. 48-54.
Короткий огляд (реферат): Тітова А.Є. Аналіз джерел стійкості нуту до основних хвороб і шкідників в умовах Східного Лісостепу України. Проаналізовано сучасний стан і переваги вирощування нуту як посухостійкої та жаростійкої культури з високою технологічністю та пристосованістю до механізованого способу вирощування. Подано основні принципи ведення селекційної роботи зернобобових культур, що базуються на використанні вихідного матеріалу широкого генетичного різноманіття джерел господарсько-біологічних ознак та властивостей. Узагальнено дані щодо вивчення генетичних основ стійкості нуту (Cicer arietinum L.) до аскохітозу та фузаріозу. Проаналізовано біологію розвитку збудників Ascochyta rabiei (Pass.) Labrousse та Fusarium Link, природу їх виникнення та характер шкодочинності. Наведено основних шкідників нуту і заходи боротьби з ними.
А.Е. Титова. Анализ источников устойчивости нуту к основным болезням и вредителям в условиях Восточной Лесостепи Украины. Проанализировано современное состояние и преимущества выращивания нута как засухоустойчивой и жаростойкой культуры с высокой технологичностью и приспособленностью к механизированному способу выращивания. Представлены основные принципы ведения селекционной работы зернобобовых культур, основанные на использовании исходного материала широкого генетического разнообразия источников хозяйственно-биологических признаков и свойств. Обобщены данные по изучению генетических основ устойчивости нута (Cicer arietinum L.) к аскохитозу и фузариозу. Проанализирована биология развития возбудителей Ascochyta rabiei (Pass.) Labrousse и Fusarium Link, природа их возникновения и характер вредоносности. Приведены основные вредители нута и меры борьбы с ними.
A.E. Titiova. Analysis of chickpea resistance against main disease and pests in the conditions of the Eastern Forestry of Ukraine. The current state and advantages of growing chickpea as a culture of droughtresistant and heat-resistant with high technological effectiveness and adaptability to a mechanized method of cultivation have been analyzed in the article. The basic principles of selection work of leguminous crops are based on the use of the source material of a wide genetic variety of sources of economic and biological features and properties. Summary data for the study of the genetic basis of resistance chickpea (Cicer arietinum L.) to askohitozu and Fusarium. Analyzed the biology of pathogens Ascochyta rabiei (Pass.) Labrousse and Fusarium Link, the nature of their origin and nature of harmfulness. Are the main pests of chickpea and measures to combat them. The methodology of breeding has been described in the article. It based on varietal hybridization and stephybridization of the best varieties and variety samples of the collection, as well as constant selective numbers of local breeding (donor species that determine the combination of plant productivity, stable high yields with high protein content in the seed and high consumer qualities). The mechanisms of inheritance of resistance against ascochyta-leaf spot have been analyzed. Data on their monogeny and digeny are given. Breeding improvement of chickpea plants is carried out by introducing the heightened characteristic of plant resistance against truncation and inclining into the genotype of the most productive varieties. Chickpea varieties should be distinguished by high adaptive qualities to limiting abiotic factors, forming a stable high yield with excellent indicators of its quality. The most harmful fungal diseases of the chickpea are ascochyta-leaf spot and fusariosis. Different types of scoops and tabby are injurious for crops. There is a specific pest - a miner of chickpea. Chickpea cultivation is an additional source of soil fertility due to the accumulation of a large number of organic matter accumulation, the improvement of the nitrogen balance of the soil and the transfer in available forms of sparingly soluble phosphorus compounds.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13316
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vkhnau_roslyn_2017_2_8.pdf394.13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.