Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13304
Title: Стійкість до засолення сортів пшениці м’якої озимої української селекції
Other Titles: Стойкость к засолению сортов пшеницы мягкой озимой украинской селекции
Resistance to salinization of wheat varieties by soft winter Ukrainian selection
Authors: Колесніков, М.О.
Євстафієва, К.С.
Keywords: стійкість;засолення;сорт;пшениця м‘яка озима;лабораторна схожість;resistance;salinity;variety;soft winter wheat;laboratory similarity;стойкость;засолка;пшеница мягкая озимая;лабораторное сходство
Issue Date: 16-Nov-2017
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Колесніков М.О., Євстафієва К.С. Стійкість до засолення сортів пшениці м’якої озимої української селекції. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2017. №2. С. 25-29.
Abstract: Колесніков М.О., Євстафієва К.С. Стійкість до засолення сортів пшениці м’якої озимої української селекції. Наведено результати досліджень стійкості сортів пшениці м‘якої озимої до засолення на початковому етапі онтогенезу рослин. Вивчено солестійкість сортів Статна, Запашна, Фермерка та Епоха одеська української селекції. Найменшу солестійкість залежно від сили дії стресу виявлено в сорту Статна. Сорт Фермерка характеризується найбільшою стійкістю до засолення, але й сорт Епоха одеська показав добру солестійкість. У сорту Фермерка енергія проростання зменшувалася на 6,4 % – 46,8 %, а лабораторна схожість – на 6,9 % – 45,1 % залежно від сили дії стресового чинника, порівняно з контрольним значенням.
М.О. Колесников, К.С. Евстафиева. Стойкость к засолению сортов пшеницы мягкой озимой украинской селекции. Приведены результаты исследований стойкости сортов пшеницы мягкой озимой к засолению на начальном этапе онтогенеза растений. Изучена солеустойчивость сортов Статная, Запашная, Фермерка и Эпоха одесская украинской селекции. Наименьшая солеустойчивость в зависимости от силы действия стресса выявлена у сорта Статная. Сорт Фермерка характеризуется наибольшей стойкостью к засолению, но и сорт Эпоха одесская показал хорошую солеустойчивость. У сорта Фермерка энергия прорастания уменьшалась на 6,4 % - 46,8 %, а лабораторная всхожесть – на 6,9 % – 45,1 % в зависимости от силы действия стрессового фактора, по сравнению с контрольным значением.
M.O. Kolesnikov, K.S. Evstafiieva. Resistance to salinization of wheat varieties by soft winter Ukrainian selection. Results over of researches are brought in relation to firmness of sorts wheat soft winter-annual at influence of salts on the initial stage of ontogenesis of plants. The saltendurance of sorts is studied Statna, Sapashna, Fermerka and Epoch Odesa to the Ukrainian selection. The least salt-endurance depending on force of action of stress at a sort is Stately. The sort of Fermerka is characterized most firmness at influence of salts, but also sort Epoch is Odesa showed good salt-endurance. At the sort of Fermerka, where energy of germination diminished on 6,4 % - 46,8 %, and laboratory likeness - on 6,9 % - 45,1 % depending on force of action of stress factor, by comparison to a control value. 
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13304
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2017_2_5.pdf448.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.