Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13272
Title: Автоматическая классификация объектов при оценке качества оборудования
Other Titles: Автоматична класифікація об'єктів при оцінці якості обладнання
Automatic classification of objects when assessing the quality of equipment
Authors: Сукманов, В. А.
Keywords: оценка качества;квалиметрия;логические основы;кластерный анализ;таксономия;оцінка якості;кваліметрія;логічні основи;кластерний аналіз;таксономія;quality assessment;qualimetry;logical foundations;cluster analysis;taxonomy
Issue Date: 2018
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Сукманов В. А. Автоматическая классификация объектов при оценке качества оборудования. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 194 «Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробництв». 2018. С. 176-202.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, № 194;
Abstract: Разработаны логические основы и математический аппарат метода оценки качества оборудования, как задачи автоматической классификации объектов. Предложен новый подход к решению проблемы оценивания и сравнения качества различных объектов, в том числе и пищевого технологического оборудования, который основан на сформированных логических основах и предлагаемом методе количественной оценки качества изделия или продукта. Методологические принципы нового метода оценки качества измеряемых объектов базируются на основе построения таксонов и разбиение множества объектов по группам уровней качества в виде решения задачи автоматической классификации объектов на основе кластерного анализа. Для оценки качества группировки оцениваемой продукции в таксоны разработан критерий F . Разбиение множества машин или изделий на классы сведено к максимизации критерия F посредством вариации состава таксонов. Реализация разработанного метода позволяет строго математически измерять качество оцениваемых объектов по совокупности всех характеризующих его свойств.
Розроблено логічні основи і математичний апарат методу оцінки якості обладнання, як завдання автоматичної класифікації об'єктів. Запропоновано новий підхід до вирішення проблеми оцінювання і порівняння якості різних об'єктів, в тому числі і харчового технологічного обладнання, який заснований на сформованих логічних засадах і пропонованому методі кількісної оцінки якості виробу або продукту. Методологічні принципи нового методу оцінки якості вимірюваних об'єктів базуються на основі побудови таксонів і розбиття множини об'єктів за групами рівнів якості у вигляді рішення задачі автоматичної класифікації об'єктів на основі кластерного аналізу. Для оцінки якості угруповання оцінюваної продукції в таксони розроблений критерій. Розбиття множини машин або виробів на класи зведено до максимізації критерію за допомогою варіації складу таксонів. Реалізація розробленого методу дозволяє строго математично вимірювати якість оцінюваних об'єктів за сукупністю всіх характеризують його властивостей.
The logical foundations and mathematical apparatus of the method of assessing the quality of equipment, as the task of automatic classification of objects, have been developed. A new approach is proposed to solve the problem of evaluating and comparing the quality of various objects, including food processing equipment, which is based on the formed logical foundations and the proposed method for quantifying the quality of a product or product. The methodological principles of the new method of assessing the quality of measured objects are based on the construction of taxa and the splitting of a set of objects into groups of quality levels in the form of solving the problem of automatic classification of objects based on cluster analysis. A criterion has been developed to assess the quality of the grouping of the products assessed in taxa. The division of a multitude of machines or products into classes is reduced to maximizing the criterion by varying the composition of taxa. The implementation of the developed method allows one to strictly mathematically measure the quality of the evaluated objects by the totality of all the properties characterizing it.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13272
Appears in Collections:Випуск 194: Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробництв

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27_194_2018.pdf1.03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.