Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1294
Title: Отримання залізовмісних комплексів на основі полісахаридів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus)
Other Titles: Preparation of iron-containing complexes based on polysaccharides of Pleurotus ostreatus
Authors: Черно, Наталія Кирилівна
Озоліна, Софія Олександрівна
Нікітіна, Олександра Валеріїна
Keywords: комплекс;залізо;β-глюкан;глива звичайна;залізодефіцитні стани;імуномодулятор;комплекс;железо;вешенка обыкновенная;железодефицитные состояния;иммуномодулятор;complex;iron;β-glucan;Pleurotus ostreatus;iron deficiency;immunomodulating agent
Issue Date: 2015
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Черно Н. К., Озоліна С. О., Нікітіна О. В. Отримання залізовмісних комплексів на основі полісахаридів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus). Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 295-303.
Abstract: Показано можливість отримання розчинних залізовмісних комплексів на основі полісахаридів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus). Максимальні виходи зразків із високим вмістом заліза можна отримати за масового співвідношення складових неорганічної та органічної природи 1,00:1,25 за рН = 12,0 і 1,00:2,50 за рН = 9,5.
Modern food rations do not meet requirements of the organism in such essential trace element as iron. Iron negative balance results both in disorder of iron-containing and iron-dependent enzymes synthesis in the cells and the immune response dysfunction. For correction diets, it is necessary to use food supplements, that combine anti-anaemic and immunomodulating properties. This problem can be solved by obtaining iron complexes based on polysaccharides of mushroom (Pleurotus ostreatus), that contain the immunomodulating agent β-(1→3) / (1→6)- D-glucan. The complexes were prepared by mixing solutions of mushroom polysaccharide and ferric chloride (III) upon the application of heat. The pH of the medium is adjusted by the addition of the alkali solution. The mass ratio of iron: polysaccharides is varied from 1.00:0.50 to 1.00:3.00 by changing the concentration of the polysaccharide solution from 0.038 to 0.230 %. The possibility of preparation soluble iron complexes based on mushroom polysaccharides is shown. It is found that their yield and composition depend on the process conditions. The yield of complex and iron content in it decrease with the reduction of pH medium and polysaccharide level in the reaction mixture. Maximum yields of complexes with a high iron content can be obtained at a mass ratio of the inorganic components and organic nature 1.00:1.25 at pH=12.0 and 1.00:2.50 at pH=9.5. It makes possible to forecast multifunctional effect of these complexes: they can show both anti-anaemic and immunomodulatory activity. In Ukraine, analogues of such drugs are absent, their further comprehensive study is of interest for nutrition and medicine.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1294
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_32.pdf366.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.