Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1293
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКорзун, Віталій Наумович-
dc.contributor.authorАнтонюк, Ірина Юріївна-
dc.date.accessioned2022-06-19T15:50:24Z-
dc.date.available2022-06-19T15:50:24Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationКорзун В. Н., Антонюк І. Ю. Технологія каннеллоні "Сорренто" із підвищеним вмістом йоду та фолієвої кислоти. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 286-295.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1293-
dc.description.abstractНаведено результати розроблення новітніх технологій функціональних борошняних страв підвищеної харчової цінності з використанням ламінарії та шпинату. Визначено основні якісні характеристики розроблених страв, доведено, що ці показники значно перевищують контрольний зразок. Розроблені страви можна включати в раціон харчування, у тому числі вагітних жінок.uk_UA
dc.description.abstractFrom the amount of iodine in a human organism, functioning of thyroid gland makes it dependent on hormones containing iodine, which regulates functioning of vitally important organs. Vitamin B9 is an important matter for the organism of a human. It is among the components of many food products like folates. The authors substantiated and developed the newest technologies of flour products enhance with iodine and vitamin B9. The article studies algae luminary (Tts U 039-00462769), spinach (GOST 55650-2013) and cannelloni with stuffing from soul-milk cheese. Sensory, physical and chemical methods of research, methods of planning and mathematical treatment of the experiment are applied for the research. Cannelloni is pasta in the form of tubes stuffed with different fillings. For the increase of the content of iodine and vitamin B9, the authors developed the technology of «Sorento» cannelloni with the use of spinach and luminary. Rational content of luminary is about 0,25 g per 80 g of stuffing, that is 0,3% from the total mass of stuffing. Analyses of the results of researches showed that iodine appeared in the developed foods in the amount satisfying daily needs of the organism of an expectant mother on 100%. The content of vitamins increased: E – on 34,71%, В1 – on 50%, В2 – on 46,15%, В9 – 4,8 times. The developed technology of cannelloni with filling from sour-milk cheese with the use of spinach and luminary enables to get new foods with the improved taste, enhance able food value with the help of iodine and vitamin B9.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectмікронутрієнтиuk_UA
dc.subjectйододефіцитuk_UA
dc.subjectфолієва кислотаuk_UA
dc.subjectламінаріяuk_UA
dc.subjectшпинатuk_UA
dc.subjectканнеллоніuk_UA
dc.subjectмикронутриентыuk_UA
dc.subjectйододефицитuk_UA
dc.subjectфолиевая кислотаuk_UA
dc.subjectламинарияuk_UA
dc.subjectшпинатuk_UA
dc.subjectканнеллониuk_UA
dc.subjectiodine deficit diseasesuk_UA
dc.subjectluminaryuk_UA
dc.subjectvitamin B9uk_UA
dc.subjectspinachuk_UA
dc.subjectcannelloniuk_UA
dc.titleТехнологія каннеллоні "Сорренто" із підвищеним вмістом йоду та фолієвої кислотиuk_UA
dc.title.alternativeTechnology of «Sorrento» cannelloni with the increased maintenance of iodine and folacin-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_31.pdf347.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.