Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1292
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГоловко, Микола Павлович-
dc.contributor.authorПавліш, Лариса Олегівна-
dc.date.accessioned2022-06-19T10:34:38Z-
dc.date.available2022-06-19T10:34:38Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationГоловко М. П., Павліш Л. О. До питання нормування якості та безпечності кухонної солі. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 278-286.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1292-
dc.description.abstractВивчено показники якості та безпечності кухонної солі як продукту повсякденного споживання за нормативними документами України та стандартами Codex Alimentarius. Установлено розбіжності в гранично допустимих концентраціях важких металів. Визначено напрями гармонізації вітчизняних нормативних документів згідно з Codex Alimentarius. Відзначено важливість зниження рівня споживання кухонної солі.uk_UA
dc.description.abstractSalt has a characteristic taste familiar to each person, without which food seems fresh. Almost all foods, with the exception of some confectionery products and beverages are produced with salt added. Salt by the volume of realization has been ranked among seasoning. It is the product of daily consumption. Itʼs quality properties and indicators, organization of rational consumption need a study and generalization. The aim of the research is study of the requirements to the quality and safety of salt considering integration of Ukraine into world and European economic community. The methods of logical analysis and generation have been used in the article. The article deals with the study of quality and safety indicators of salt as a product of daily consumption in Ukraine according to the normative documents and standards of Codex Alimentarius. It has been shown that national standard sets organoleptic, physical and chemical indicators and grain composition, and the Codex Alimentarius standard mentions only the composition of sodium chloride and copper. Some differences in maximum permissible concentrations of heavy metals in Ukrainian (Medical and biological requirements and sanitary norms of quality of food ingredients and foodstuff) and international documentation (general standard for contaminants and toxins in food and feed) have been found. The necessity to popularize rational use of salt has been marked, since salt in excessive use is a product of potential danger. Reducing its actual consumption may help to reduce blood pressure and the risk of cardiovascular disease, stroke and other diseases. The analysis allowed to determine the direction of regulation of the market of table salt in Ukraine is the establishment and promotion of safe consumption and bring it under the maximum allowable concentration of heavy metals in table salt, especially the content of arsenic and copper.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкухонна сільuk_UA
dc.subjectхлорид натріюuk_UA
dc.subjectгармонізація стандартівuk_UA
dc.subjectбезпечність кухонної соліuk_UA
dc.subjectякість кухонної соліuk_UA
dc.subjectповаренная сольuk_UA
dc.subjectхлорид натрияuk_UA
dc.subjectгармонизация стандартовuk_UA
dc.subjectбезопасность поваренной солиuk_UA
dc.subjectкачество поваренной солиuk_UA
dc.subjectsaltuk_UA
dc.subjectsodium chlorideuk_UA
dc.subjectharmonization of standardsuk_UA
dc.subjectsafety of salt, salt qualityuk_UA
dc.titleДо питання нормування якості та безпечності кухонної соліuk_UA
dc.title.alternativeTo the question of quality and safety of salt rationing-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_30.pdf358.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.