Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1285
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЮщенко, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorБелемець, Тетяна Олександрівна-
dc.date.accessioned2022-06-19T06:04:08Z-
dc.date.available2022-06-19T06:04:08Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationЮщенко Н. М., Белемець Т. О. Використання молочної сироватки для отримання екстрактів на основі листя стевії. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 214-222.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1285-
dc.description.abstractЗапропоновано використання екстракту Stevia rebaudiana Bertoni для заміни цукру у складі кисломолочних продуктів. Як екстрагенти було використано дистильовану воду та свіжу молочну сироватку. Визначено раціональні умови для отримання екстракту стевії з вищезазначеними екстрагентами.uk_UA
dc.description.abstractAccording to the analysis of literary sources it was suggested the use the herb of Stevia rebaudiana Bertoni to replace sugar in the composition of dairy products. It is proposed to use of distilled water and fresh milk whey as extractant. Stevia grows in Ukraine and it is a cost-effective raw material, which is 250-300 times sweeter than sugar. Production of stevia leaves extract with using fresh whey will further enrich it in valuable whey proteins, microelements, vitamins, etc. The rational conditions for the production of stevia leaves extract with distilled water as extragent are identified: duty of water – 10…15, temperature 70...80˚ С for 20...30 min. Mass fraction of solids extract was 2,7...3% extractives matters. It is found that the optimum conditions for producing stevia leaves extract with the use of fresh milk whey as extragent: duty of water – 10…15, temperature 70...80˚ С for 40...50 min. Mass fraction of solids extract was 3 ... 4, 5% of extractive matters. The extract obtained from dried leaves of Stevia used as extractant - fresh whey, has good organoleptic properties: moderately sweet taste without strange flavor, a pleasant milky, slightly grassy smell, brown, uniform color throughout the mass, and liquid, homogeneous throughout the mass, without extraneous impurities and sediment consistency. It is determined that the resulting organic extract is organically combined with the dairy foundation and can be used for the development of new technology of dairy products for full or partial replacement of sugar. Eating dairy desserts, which completely replaced sugar to Stevia extract, will not be denied to obese people and diabetics, because this extract will not provoke an increase sugar levels in blood.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectстевіяuk_UA
dc.subjectстевіозидuk_UA
dc.subjectекстрактuk_UA
dc.subjectекстрагентuk_UA
dc.subjectдистильована водаuk_UA
dc.subjectсвіжа молочна сироваткаuk_UA
dc.subjectстевияuk_UA
dc.subjectстевиозидuk_UA
dc.subjectэкстрагентuk_UA
dc.subjectдистиллированная водаuk_UA
dc.subjectсвежая молочная сывороткаuk_UA
dc.subjectэкстрактuk_UA
dc.subjectsteviauk_UA
dc.subjectsteviosideuk_UA
dc.subjectextractuk_UA
dc.subjectextragentuk_UA
dc.subjectdistilled wateruk_UA
dc.subjectfresh milk wheyuk_UA
dc.titleВикористання молочної сироватки для отримання екстрактів на основі листя стевіїuk_UA
dc.title.alternativeUse of milk whey for obtaining extracts based on stevia leaves-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_23.pdf700.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.