Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1265
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПостнов, Геннадій Михайлович-
dc.contributor.authorКруглова, Олена Анатоліївна-
dc.contributor.authorЧервоний, Віталій Миколайович-
dc.contributor.authorЯковлєв, Олег Володимирович-
dc.date.accessioned2022-06-18T13:38:54Z-
dc.date.available2022-06-18T13:38:54Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationПостнов Г. М., Круглова О. А., Червоний В. М., Яковлєв О. В. Економічна ефективність упровадження ультразвукового апарата для соління риби. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 114-123.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1265-
dc.description.abstractПодано результати розрахунків економічної ефективності впровадження ультразвукового апарата для соління риби в практичну діяльність підприємств переробної промисловості; наведено послідовність оцінювання економічної ефективності реалізації технічних заходів із використанням показників порівняльної ефективності. Використання нового апарата дозволить підприємству-переробнику отримати додатковий прибуток у розмірі 23,8 тис. грн на рік.uk_UA
dc.description.abstractThe results of economic efficiency calculations concerning the implementation of ultrasonic device for salting fish into practical activities of processing industry, as well as the sequence of the evaluation of economic efficiency of the implementation of technical measures with the use of comparative effectiveness indicators are presented in the article. Theoretical and applied research concerning the efficiency of production and investment are mostly methodologically oriented, or illuminate the ways of solving specific problems defined by researchers. However, in many cases, the expediency and effectiveness of the implementation of certain means of production are not the solutions requiring special studies and calculations, due to their specific manifestations in the activity of enterprises, and expansion of practical recommendations for the improvement of their operation efficiency. The purpose of the article is to substantiate the sequence of estimating economic efficiency of the ultrasonic device for salting fish and payments settlement that will provide the managers of food industry and catering, investors and other stakeholders with the information necessary for making decisions on the expediency of using newly developed equipment in practice. Basic and new devices are compared on the grounds of the following factors: the price of the device, an integral indicator of technical level, efficiency, service life, annual operating costs. The calculations suggest the conclusions on feasibility of the manufacture and implementation into practice of apparatus for salting fish with the use of ultrasonic treatment. A new device compared to the basic has significant advantages, namely higher technical level and lower price. This indicates a high level of competitiveness of the developed device for enterprises engaged in the production of equipment for the manufacture of food products. Use of the new device will allow processing enterprises to receive additional profit of 23.8 thousand hryvnas per year.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectефективністьuk_UA
dc.subjectекономічна ефективністьuk_UA
dc.subjectпоказники ефективностіuk_UA
dc.subjectпоказники абсолютної ефективностіuk_UA
dc.subjectпоказники порівняльноїuk_UA
dc.subjectефективностіuk_UA
dc.subjectэффективностьuk_UA
dc.subjectэкономическая эффективностьuk_UA
dc.subjectпоказатели эффективностиuk_UA
dc.subjectпоказатели абсолютной эффективностиuk_UA
dc.subjectпоказатели сравнительной эффективностиuk_UA
dc.subjectefficiencyuk_UA
dc.subjectcost-effectivenessuk_UA
dc.subjectperformance indicatorsuk_UA
dc.subjectindicators of absolute efficiencyuk_UA
dc.subjectcomparative effectiveness indicatorsuk_UA
dc.titleЕкономічна ефективність упровадження ультразвукового апарата для соління рибиuk_UA
dc.title.alternativeEconomic efficiency introduction ultrasonic equipment for salting fish-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_13.pdf338 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.