Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1264
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDeynichenko, Gregory-
dc.contributor.authorMazniak, Zakhar-
dc.contributor.authorGuzenko, Vasiliy-
dc.contributor.authorDanilenko, Vladimir-
dc.date.accessioned2022-06-18T13:30:41Z-
dc.date.available2022-06-18T13:30:41Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationDeynichenko G., Маzniak Z., Guzenko V., Danilenko V. Analytical characteristics of modern processes water treatment. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). С. 103-113.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1264-
dc.description.abstractThis article is devoted to the questions of the modern processes of water treatment and water purification in food industry. The analysis of theoretical researches concerning the main methods of water treatment and water purification for their further application in different sectors of food industry is presented. The characteristics of different methods of traditional and membrane preparation and purification of water for food industry are presented. The literature analysis demonstrated that for a primary processing of water used in the food industry sedimentation, coagulation, softening processes (membrane distillation, electro dialysis, thermal and ion exchange methods), and for decontamination – chlorination, ozonation, microfiltration, anodic oxidation and so on. The special consideration the characteristics of the main types of the baromembrane methods and their application during the process of water treatment and water purification is devoted. Membrane processes (microfiltration, ultrafiltration, Nano filtration, reverse osmosis) allow improving the processes of treatment and purification of water for food industry without the application of reagent methods, and improving quality (physical-chemical, microbiological, etc.) indexes of water as a raw material in the technologies of different food products. Analysis of the article data relating to the characteristics of baromembrane processes of preparation and purification, allows us make the conclusion that during the use of membrane processes, compared to other conventional methods of water removed weighty substances, viruses, bacteria without losing additional energy. Application of membrane processes for the treatment and purification of different kinds of water resources is important for technical, ecological and social objectives of the food industry.uk_UA
dc.description.abstractВисвітлено існуючі процеси водопідготовки та водоочищення для харчової промисловості. Подано характеристику різних способів традиційної і мембранної підготовки та очищення води для харчової промисловості. Визначено переваги застосування мембранних процесів водопідготовки та водоочищення в різних галузях харчової промисловості. Запропоновано способи використання мембранних процесів із метою розробки енергозберігаючих технологій водопідготовки та водоочищення.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectwateruk_UA
dc.subjectprocessuk_UA
dc.subjectmembraneuk_UA
dc.subjectfiltrationuk_UA
dc.subjecttreatmentuk_UA
dc.subjectpurificationuk_UA
dc.subjectводаuk_UA
dc.subjectпроцесuk_UA
dc.subjectмембранаuk_UA
dc.subjectрозділенняuk_UA
dc.subjectочищенняuk_UA
dc.subjectпідготовкаuk_UA
dc.subjectпроцессuk_UA
dc.subjectразделениеuk_UA
dc.subjectводоочисткаuk_UA
dc.subjectводоподготовкаuk_UA
dc.titleAnalytical characteristics of modern processes water treatmentuk_UA
dc.title.alternativeАналітичний огляд сучасних процесів водопідготовки та водоочищення-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_12.pdf320.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.