Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/12638
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorBerezhna, Н.-
dc.contributor.authorMaiboroda, O.-
dc.contributor.authorKrivoshei, Y.-
dc.contributor.authorRula, O.-
dc.contributor.authorMuzyka, D.-
dc.contributor.authorStegniy, B.-
dc.contributor.authorБережна, Н.-
dc.contributor.authorМайборода, О.-
dc.contributor.authorКривошей, Ю.-
dc.contributor.authorРула, О.-
dc.contributor.authorМузика, Д.-
dc.contributor.authorСтегній, Б.-
dc.date.accessioned2022-11-08T16:39:20Z-
dc.date.available2022-11-08T16:39:20Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationBerezhna N., Maiboroda O., Krivoshei Y., Rula O., Muzyka D., Stegniy B. Monitoring of bird’s clostridiosis in Ukraine from 2013 to 2017, features of isolation Clostridium spp. from poultry. Third Annual BTRP Ukraine Regional One Health Research Symposium: abstract Directory, Kyiv, Ukraine 16–20 April 2018. Kyiv, 2018. P. 124.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12638-
dc.description.abstractClostridiosis of birds is a highly contagious poultry disease with enteral route of infection, caused by pathogenic anaerobic microorganisms of the genus Clostridium spp. This pathogen is contained in small numbers in the intestine of 75 to 95% birds, but the disease can occur only under favorable conditions for the development of bacteria, frequently in association with other diseases. In addition, soil, water, litter and feed may serve as the sources of infection. The main causes of birds/avian clostridiosis are the mixed fodder and its components, containing pathogenic agent. Consuming of contaminated bird’s meat and eggs causes food poisoning with severe consequences in human. Therefore, it is important to monitor constantly pathogens of the genus Clostridium spp. in poultry and fodders. Клостридіоз птахів ‒ це висококонтагіозна хвороба птиці з ентеральним шляхом зараження, викликана патогенними анаеробними мікроорганізмами роду Clostridium spp. Даний збудник в невеликій кількості присутній у кишківнику від 75 до 95% птахів, але захворювання виникає лише при формуванні сприятливих умов для розвитку бактерій, часто в асоціації з іншими захворюваннями. Крім того, джерелами зараження можуть бути ґрунт, вода, підстилка та корм. Основними причинами виникнення пташиного клостридіозу домашньої птиці є комбікорм та його складові, що містять збудників захворювання. Споживання людиною м'яса та яєць зараженої птиці призводить до харчового отруєння з серйозними наслідками. Тому важливо здійснювати постійний контроль рівня патогенних мікроорганізмів роду Clostridium spp. у домашньої птиці та в кормах.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherKyivuk_UA
dc.titleMonitoring of bird’s clostridiosis in Ukraine from 2013 to 2017, features of isolation Clostridium spp. from poultryuk_UA
dc.title.alternativeМоніторинг пташиного клостридіозу в Україні впродовж 2013‒2017 років, особливості виділення Clostridium spp. з організму домашньої птиціuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
regional_health_research_symposium_april_16_20_2018_article_124.pdf7.07 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.