Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1235
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФесенко, Г. В.-
dc.contributor.authorЖмуренко, М. А.-
dc.date.accessioned2022-06-17T12:46:49Z-
dc.date.available2022-06-17T12:46:49Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationФесенко Г. В., Жмуренко М. А. Аналіз технологічних властивостей робочих органів культиватора передпосівного поверхневого обробітку ґрунту і удосконалення стрілчастої лапи. Інженерія природокористування. 2020. № 1 (15). С. 89-94.uk_UA
dc.identifier.issn2311-1828-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1235-
dc.description.abstractОдним із напрямків інтенсифікації сільськогосподарського виробництва є підвищення рівня механізації виробничих процесів в землеробстві за рахунок застосування більш досконалих технічних засобів. Це в повній мірі відноситься до передпосівного поверхневого обробітку ґрунту, спрямованого на збереження вологи на глибині посіву і створення умов його рихлення без руйнування структури ґрунту. В результаті проведеного аналізу, установлено, що на початковій стадії переміщення в ґрунті стрілчастої лапи відбувається ущільнення підрізаного пласта з наступним зрушенням і кришенням в площині, розташованій під нахилом до горизонту. Подальше переміщення пласта по плоскій полиці робочого органу відбувається без рихлення до падіння з його обрізу, під час якого перемішується верхній сухий із нижнім вологим шаром ґрунту. Крім того, після сходу підрізаного пласта з крил стрілчастої лапи і удару його ґрунтових агрегатів об ґрунтову підошву утворюється переподрібнена і пиловидна фракція, яка не являється агротехнічно-цінною для ґрунту. що погіршує його структурний склад. Аналітичні дослідження також показали, що підвищити ступінь кришення культиватором ґрунту і зменшити при цьому утворення переподрібненої фракції можливо, якщо в стрілчастій лапі полиці виконати випуклими у верхньому напрямку, при цьому кривизна випуклості повинна змінюватись з віддаленням від ріжучої кромки і обрізу полиці. Установлено, що ріжучу кромку і обріз полиці лапи слід розташувати в одній горизонтальній площині. Виконана в такому вигляді стрілчаста лапа створює умови подальшого кришення підрізаного ним пласта ґрунту під час його руху по крилах лапи і поступове сходження з них без падіння, що запобігає взаємне переміщення оброблюваних шарів ґрунту з виносом на поверхню вологого шару і утворення переподрібненої пиловидної фракції. яка погіршує структурний склад ґрунту.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХНТУСГuk_UA
dc.relation.ispartofseriesІнженерія природокористування;№ 1 (15)-
dc.subjectстрілчаста лапаuk_UA
dc.subjectпередпосівний обробітокuk_UA
dc.subjectкультиваціяuk_UA
dc.subjectполицяuk_UA
dc.subjectпластuk_UA
dc.subjectструктураuk_UA
dc.subjectґрунтuk_UA
dc.subjectрозпушуванняuk_UA
dc.subjectкришенняuk_UA
dc.subjectкультиваторuk_UA
dc.subjectстрельчатая лапаuk_UA
dc.subjectпредпосевное возделываниеuk_UA
dc.subjectкультивацияuk_UA
dc.subjectполкаuk_UA
dc.subjectпластuk_UA
dc.subjectструктураuk_UA
dc.subjectпочваuk_UA
dc.subjectрыхлениеuk_UA
dc.subjectкрошениеuk_UA
dc.subjectкультиваторuk_UA
dc.subjectcultivator sweepuk_UA
dc.subjectpre-sowing cultivationuk_UA
dc.subjectcultivationuk_UA
dc.subjectshelfuk_UA
dc.subjectlayeruk_UA
dc.subjectstructureuk_UA
dc.subjectsoiluk_UA
dc.subjectloosinguk_UA
dc.subjectcrumblinguk_UA
dc.subjectcultivatoruk_UA
dc.titleАналіз технологічних властивостей робочих органів культиватора передпосівного поверхневого обробітку ґрунту і удосконалення стрілчастої лапиuk_UA
dc.title.alternativeАнализ технологических свойств рабочих органов культиватора предпосевной поверхностной обработки почвы и усовершенствование стрельчатой лапыuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of cultivator working bodies technological properties of pre-sowing soil surface treatment and cultivator sweep improvementuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 1 (15)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13.pdf328.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.