Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/12198
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПузік, Л.М.-
dc.date.accessioned2022-11-05T11:10:38Z-
dc.date.available2022-11-05T11:10:38Z-
dc.date.issued2016-02-12-
dc.identifier.citationПузік Л.М. Наукові основи формування товарної якості капусти цвітної. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2016. №1. С. 32-38.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12198-
dc.description.abstractПузік Л.М. Наукові основи формування товарної якості капусти цвітної. Проведено дослідження ресурсного, ґрунтово-кліматичного, абіотичного й антропогенного потенціалу України для узагальнення більш впливових чинників формування високоякісної продукції капусти цвітної. Встановлено, що для одержання високоякісної продукції капусти цвітної необхідно вирощувати районовані для зони сорти і гібрид; застосовувати технологію вирощування, направлену на одержання урожаю з високою товарною якістю; не допускати закладання на тривале зберігання капусти, яка не мала належного теплозабезпечення під час вегетаційного періоду.uk_UA
dc.description.abstractL. Puzik. Scientific principles of farming product quality of cauliflower. The research of resource, soil and climate as well as abiotic and anthropogenic potential of Ukraine has been conducted for generalization of more influential factors of creating high-quality cauliflower production. It has been determined that to receive highquality cauliflower production it is necessary to cultivate local varieties and hybrids; the optimum quality of heat creates the corresponding product properties under which its minimum losses and maximum storage terms are achieved. In addition to that Chp (coefficient of heat provision) must be within 1,0 – 1,5. If Chp 0,98 (the sum of temperatures during vegetation period is 2350), that testifies to the fact that cauliflower hasn’t accumulated genetically predetermined quantity of necessary substances, has worse storage ability. Under the sum of temperatures 3250 – 3500°C or Chp ≥ 1,5 the heads are formed quickly but they are small and incompact. Besides abiotic factors to form product quality of cauliflower it is necessary to apply the cultivation technology aimed at receiving the yield with a high product quality, not to allow a long storage of cauliflower that hasn’t had the proper heat provision during the vegetation period.uk_UA
dc.description.abstractЛ.М. Пузик. Научные основы формирования товарного качества капусты цветной. Проведены исследования ресурсного, почвенно-климатического, абиотического потенциала Украины для обобщения факторов, влияющих на формирование высококачественной продукции капусты цветной. Установлено, что для получения продукции высокого качества необходимо выращивать районированные для данной зоны сорта и гибриды, применять технологию выращивания, направленную на получение урожая с высокими товарными признаками, закладывать на хранение капусту, которая получила необходимое тепло на протяжении вегетационного периода.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectтеплозабезпеченняuk_UA
dc.subjectкапуста цвітнаuk_UA
dc.subjectсума температурuk_UA
dc.subjectтривалість вегетаційного періодуuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт забезпеченостіuk_UA
dc.subjectheat provisionuk_UA
dc.subjectcaulifloweruk_UA
dc.subjectsum of temperaturesuk_UA
dc.subjectduration of vegetation perioduk_UA
dc.subjectcoefficient provisionuk_UA
dc.subjectтеплообеспечениеuk_UA
dc.subjectкапуста цветнаяuk_UA
dc.subjectсумма температурuk_UA
dc.subjectдлительность вегетационного периодаuk_UA
dc.subjectкоэффициент обеспеченностиuk_UA
dc.titleНаукові основи формування товарної якості капусти цвітноїuk_UA
dc.title.alternativeScientific principles of farming product quality of caulifloweruk_UA
dc.title.alternativeНаучные основы формирования товарного качества капусты цветнойuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2016_1_7.pdf267.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.