Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12187
Title: Потенційна продуктивність пшениці ярої при сумісному використанні діазофіту і різних доз мінерального живлення
Other Titles: Potential productivity of spring wheat with the combined use of diazophyte and different doses of mineral nutrition
Authors: Булах, О.О.
Keywords: азот;асоціативна азотфіксація;інокуляція;діазофіт;ризосфера;культура бактерій;сортозразки;пшениця яра;потенційна врожайність;пінцирування;дефоліація;nitrogen;associative nitrogen fixation;inoculation;diazofit;rhizosphere;culture bacteria sortoobraztsov;spring wheat;yield potential;pintsyrovka;defoliation
Issue Date: 27-Nov-2015
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Булах О.О. Потенційна продуктивність пшениці ярої при сумісному використанні діазофіту і різних доз мінерального живлення. Вісн. ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2015. №2. С.198-210.
Abstract: Булах О.О. Потенційна продуктивність пшениці ярої при сумісному використанні діазофіту і різних доз мінерального живлення. Представлені результати досліджень щодо потенційної продуктивності пше- ниці ярої при сумісному використанні діазофіту і різних доз мінерального живлен- ня. Вивчалися найбільш ефективні норми внесення азотних добрив для сумісного використання з препаратом діазофіт, умови раціонального поєднання біологічного та мінерального азоту, встановлені сортозразки пшениці ярої (м’якої і твердої), які мали найкращу реакцію за потенційною продуктивністю та іншими морфологічни- ми й анатомічними показниками. Об’єктом досліджень були 14 сортозразків: 9 – м'якої пшениці ярої та 5 – твердої пшениці ярої. Досліджували взаємодію рослинно-бактеріальних асоціацій в системі діазот- рофи – яра пшениця, механізми визначення впливу асоціативних азотфіксуючих бактерій на господарсько цінні ознаки пшениці ярої, шляхи розширення викорис- тання біологічного азоту, фіксованого з атмосфери, як екологічного методу альтер- нативного шляху забезпечення пшениці ярої доступним азотом, та реального зме- ншення доз азотних добрив при сумісному використанні їх з діазофітом. При встановленні потенційних можливостей ярої пшениці використовують методи дефоліації та пінцирування. Суть методу пінцирування полягає у тому, що під час цвітіння видаляють колоски з однієї зі сторін колосу. Після дозрівання масу зерна з пінцированих колосів порівнюють з половиною маси зерна контрольних коло- сів. При пінцируванні крупність зерна помітно збільшується. Причина цього очевидна – обмеження кількості споживаючих органів. Але зменшення числа колосків, що ли- шилися, супроводжується збільшенням середньої маси однієї зернини лише до певної межі.
A.A. Bulakh. Potential productivity of spring wheat with the combined use of diazophyte and different doses of mineral nutrition. The results of research on the topic: "The potential productivity of spring wheat in the joint application diazofitu and different doses of mineral nutrition". Were studied the most effective application rate of nitrogen fertilizer for sharing with the drug diazofit conditions rational combination of biological and mineral nitrogen set sortoobraztsov spring wheat (soft and hard) that have the best potential for reaction performance and other morphological and anatomical parameters. The object of research were sortoobraztsov 14: 9 spring wheat and durum wheat spring 5. We studied the interaction of plant-bacterial associations are already diazotrofy - spring wheat, defined mechanisms for determining the impact of associative nitrogenfixing bacteria on the agronomic characteristics of wheat spring, ways of expanding the use of biological nitrogen fixed from the atmosphere, as an ecological method alternative way of wheat spring available nitrogen, and real reduction in the dose of nitrogen fertilizer use them compatible with diazofitom. In establishing the potential of spring wheat and use methods of defoliation pintsyrovky. The method pintsyrovky is that during the flowering spikes are removed from one side of the ear. For a lot of ripe grain ears pintsyrovanyh half compared to the control ears of grain mass. When pintsyrovtsi grain size increases markedly. The reason for this is obvious - limiting the number of consuming. But reducing the number of ears that are left accompanied by increasing the average weight of one grain to a certain limit.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/12187
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_roslyn_2015_2_26.pdf508.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.